Škamny koncem června na dva měsíce osiřely, ale v mnohých školách a školkách po celém Českolipsku klid není. Začaly údržbářské práce i zásadní přestavby, které by za provozu nešlo provést. Stavebníci mnohdy mají jasnou povinnost: stihnout vše do konce srpna. V některých případech se ale opravy trochu protáhnou.

„Stavební práce v červenci začaly hned v několika budovách našich mateřských a základních škol," říká tiskový mluvčí České Lípy Oldřich Němec a vyjmenovává jednotlivé investice v řádech desítek milionů korun, rozeseté téměř po celém městě. Základní škola Pátova dostane nová okna, na fasádu školy v Moskevské ulici se po několika letech vrátilo kvůli rekonstrukci střechy lešení a v areálu ZŠ Speciální pod Holým vrchem probíhá celková demolice pavilonu D. Na jeho místě vznikne zbrusu nový objekt za zhruba 12 milionů korun. Ten se však do konce léta postavit nepodaří, nová budova vyroste do května 2017.

Když pomineme výše zmíněnou kompletní výměnu objektu, probíhají nejrozsáhlejší opravy v areálu Základní školy Školní na Severu. Do konce prázdnin zde vymění vodoinstalaci pavilonu A. Rekonstrukce strojovny ústředního topení a sportovního areálu se protáhnou do září a října.

Na stejném sídlišti stojí mateřská škola, které dělníci přes léto opraví terasy za 1,2 milionu korun. Není to jediné opravované zařízení pro předškolní mládež, MŠ Šikulka dostane novou kotelnu, MŠ Roháče z Dubé novou vodoinstalaci a na MS Sovička zřídí školní družinu.

Nový Bor

Zásadní opravy škol probíhají rovněž v druhém největším městě na Českolipsku. Zde se proinvestuje zhruba 5 milionů, ale jde zatím jen o předpokládanou částku, protože některé veřejné zakázky ještě běží. „Věříme, že ji soutěže sníží," doplňuje starosta Nového Boru Jaromír Dvořák.

Jednou z největších akcí v Novém Boru je investice do bezbariérového výtahu na Základní škole náměstí Míru. „To nás vyjde na necelých 932 tisíc korun. Jde o vysokou částku, ale je nutností, aby škola jako jediná ve městě splňovala podmínky připravovaného společného vzdělávání tak, jak je schválili poslanci," vysvětluje Jaromír Dvořák. Vedle toho proběhne za přibližně 260 tisíc korun výměna oken ve vile, kde má zázemí Mateřská škola Motýlek a která je v areálu školy na náměstí Míru.

Na novou školní jídelnu se mohou těšit děti z arnultovické školy Generála Svobody. Aktuálně tu probíhá přestavba kuchyně na výdejnu jídel za zhruba 600 tisíc korun. Vylepšené sportoviště v základní škole U Lesa bude od nového školního roku sloužit jak dětem, tak i místním sportovcům, kteří zde trénují. Práce počítají s odvodněním hřiště a rovněž s výměnou již nevyhovujícího umělého trávníku 1. generace za 3. generaci s výrazně lepšími vlastnostmi. Zároveň atleti získají nový samostatný sektor pro skok do výšky o rozloze 160 m2, dosud totiž k tréninku využívali prostor hřiště s tartanovým povrchem.

V Zákupech rok počkají

V Zákupech letos ve školách dělají jen drobnosti, jakou je například instalace sprchového koutu do místní školky. „Velkou akci chystáme příští rok, proběhne kompletní rekonstrukce školní kuchyně. Máme již zpracovaný projekt a chtěli jsme do toho jít už letos. Ukázalo se však, že je to náročnější, než jsme čekali a vzhledem k tomu, že kuchyně jede i o prázdninách, kdy je tu nasmlouvaných plno sportovních kurzů, nechtěli jsme do toho zasahovat," říká starosta Zákup Radek Lípa s tím, že pro zajištění stravování po příští léto mají vymyšlené náhradní řešení.

Školy jsou nejen ve městech, ale i v menších obcích a opravám se přes výrazně menší rozpočty také nevyhýbají. Kupříkladu v Novém Oldřichově dostane objekt Základní a Mateřské školy novou střechu a také zahradu, dohromady za milion korun. „Zahradu do začátku školního roku stihneme, střechu dokončí až zhruba v půlce září, říká starostka Oldřichova Marcela Novotná s tím, že jim pomohou s financováním dotace.

V kravařské škole vyměňují již nevyhovující podlahu ve školní jídelně a radiátory, probíhá rovněž generální oprava střechy mateřské školy. „Musím vyzdvihnout obec Blíževedly, která nám, přestože není nijak povinná, přispěla na nové digitální tabule do školy," popisuje starosta Kravař Vít Vomáčka spolupráci s obcí, kde bydlí plno dětí, které do kravařské školy chodí.