„V současné době je do mateřských, základních a středních škol zapsána zhruba polovina ukrajinských dětí ve věku od 3 do 18 let hlášených k pobytu na území Libereckého kraje. Školy jsou na vzdělávání ukrajinských dětí dostatečně připraveny. V případě, že by přišla další uprchlická vlna, je možné kapacitu škol, bude-li to třeba, ještě navýšit,“ uvedl Dan Ramzer, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

Mnoho ukrajinských rodičů stále čeká se zápisem dětí do škol, jelikož ještě uvažují o návratu na Ukrajinu v průběhu letošních prázdnin. Na území Libereckého kraje je nyní zapsáno do mateřských škol 328 dětí, do základních škol 1 931 a do středních škol 131 ukrajinských žáků.

Ilustrační foto.
Potraviny, energie, sešity. Vše zdražuje. Lidé si radí, kde sehnat jídlo zdarma

Pro přijetí na střední školy musí uchazeči pohovorem prokázat schopnost vzdělávat se v českém jazyce. „Předpokládáme, že na střední školy se větší část žáků z Ukrajiny bude hlásit ještě na přelomu srpna a září, protože přes prázdniny měli čas zdokonalit své znalosti v oblasti českého jazyka,“ vysvětlil náměstek hejtmana Ramzer. „Míst na středních školách v Libereckém kraji je stále dost.“

Rodiče mají možnost využít pro hledání volných kapacit škol informační a vzdělávací portál Libereckého kraje www.edulk.cz, kde jsou v sekci přijímacího řízení aktuální kapacity volných míst ve školách uvedeny.