Novinářům to řekla vedoucí odboru hygieny obecné a komunální Krajské hygienické stanice v Liberci Jana Kučerová.
Současné slunečné počasí už sice láká ke koupání, podle Kučerové je ale zatím voda chladná. „Pohybuje se nám to od 16 stupňů v Novém Městě pod Smrkem po 20,5 stupně v Sedmihorkách v Českém ráji," uvedla.

V provozu je už také Máchovo jezero, které se kvůli opravě hráze loni na podzim vypustilo. „Voda je krásně čistá a ke koupání je jí dostatek. Pro lodní dopravu je ale vody stále málo. Potřebujeme, aby hladina stoupla o dalších 36 centimetrů," řekl ČTK Vladimír Reichert ze společnosti Regata Máchovo jezero, jež obhospodařuje dvě pláže Máchova jezera a provozuje lodní dopravu. Teplota vody v Máchově jezeře je 20 stupňů.

Koupat se už je možné například i na oblíbené přehradě Mšeno v Jablonci. Radnice tam do zlepšení zázemí investovala před sezonou 6,5 milionu korun. „Od loňska přibyly na přehradě nové toalety na Tajvanu, dvě nová přístupová schodiště na břehu pod Slunečními lázněmi a obnovou prošla i zeleň na pozemcích města v těsné blízkosti vodní nádrže," uvedla mluvčí radnice Markéta Hozová. Další zhruba 2,6 milionu korun vydá město během koupací sezony na provoz toalet, úklid, likvidace odpadu, služby vodních záchranářů a monitoring kvality vody.

V Libereckém kraji sledují hygienici kvalitu vody na 34 vodních plochách, z toho 14 je betonových nádrží a pět koupališť, která jsou napojena na zdroje pitné vody a podmínky pro ně jsou přísnější. Hygienici vodní plochy kontrolují jednou za 28 dnů. Při nízké kvalitě vody se odběry provádějí i po pěti dnech.