Výhrady vůči tomuto zákonu navíc v průběhu předcházejících let neskrývali pravicoví extrémisté, část politiků z Občanské demokratické strany, ani katolická církev.

Liberecké gaye a lesbičky zdobila důstojnost

Praktické zkušenosti se zákonem o registrovaném partnerství však nasvědčují tomu, že se kritici mýlili. Potvrzují to i zástupci oddělení matriky z libereckého magistrátu. „Partnerství uzavíraná před Magistrátem města Liberec měla vždy důstojný průběh, ať už se jednalo o registraci pouze za přítomnosti obou partnerů či partnerek a matrikářky, nebo v obřadní síni za přítomnosti dalších příbuzných a známých,“ uvádí Ivana Jadrná, vedoucí oddělení liberecké matriky.

Registrovaný vztah uzavřeli v Liberci i Brazilci

Od přijetí zákona o registrovaném partnerství bylo k dnešnímu dni oddáno na liberecké radnici 60 páru. Z toho bylo 37 mužských a 23 lesbických. Kromě Čechů využilo libereckou matriku k registrovanému sňatku také několik cizinců – mezi nimi i občané z Ruska, Slovenska a dokonce Brazílie.
Svatby jako z módního žurnálu

Jak současně Ivana Jadrná uvádí, svatby gayů a lesbiček se vyznačovaly výraznou elegancí a zaujaly i ji osobně: „Nejvíce bych na nich ocenila oblečení partnerů a partnerek. U klasických svatebních obřadů jsme zvyklí na ženicha v obleku a nevěstu v šatech či kostýmku. U partnerství jsme se setkali s tím, že například oba partneři přišli ve stejných tmavých oblecích, u jiného páru se dostavil jeden v tmavém a druhý v bílém obleku.“

„Různorodé to bylo i u partnerek. K obřadu se dostavily například slečny, které měly obě bílé svatební šaty, u dalšího páru měla jedna z žen bílé šaty, druhá černé, ale viděli jsme i pár, kdy jedna z partnerek oblékla bílé svatební šaty a druhá černý kalhotový kostým a cylindr,“ dodala Jadrná.

Registrovaná partnerství.