Boj o vyhlášenou zákupskou burzu veteše, na kterou často přijíždějí tisíce lidí z různých koutů Česka a jejíž pořádání je výnosný byznys, přituhuje. Do sporu mezi radnicí v Zákupech a zakladateli a původními pořadateli burzy z českolipského Veteran Car Clubu se vmísil soud.

Ten totiž vyhověl návrhu klubu a vydal předběžné opatření, podle kterého nesmí město Zákupy burzu pořádat a organizovat v zavedených termínech, ve kterých ji až do letošního dubna pořádal Veteran Car Club, tedy každou první sobotu v měsíci od března do listopadu.

„Náš návrh, kterému soud vyhověl, jsme zdůvodnili tím, že se jedná o nekalou soutěž. My jsme to celé už v roce 1993 vybudovali, dvaadvacet let jsme to provozovali a město nás teď vykoplo a veškerou naši práci chtělo převzít a jet v zavedených kolejích dál," uvedl pro Deník Pavel Bolehovský, předseda Veteran Car Clubu Česká Lípa. „Vlastně se dá říct, že nám tu akci ukradli a chtěli v ní dál pokračovat na svoje náklady a ve svůj prospěch."

Zákupská radnice v dubnu vypověděla Veteran Car Clubu dohodu o pronájmu travnatých pozemků, které s parkovištěm sousedí a na něž se obří burza také rozrostla, a v půlce dubna zastupitelé Zákup navíc rozhodli o vyjmutí parkoviště pod zámkem z ploch veřejného prostranství, čímž de facto připravili klub o organizaci akce.

Dopravní komplikace

Vedení města se k tomuto kroku odhodlalo kvůli přetrvávajícím sporům s organizátory o zajištění dopravních opatření. V souvislosti s obrovskou návštěvností burzy vznikaly v okolí zákupského zámku velké dopravní komplikace. A podle radnice je Veteran Car Club nechtěl řešit.

„Proti předběžnému opatření podáme odvolání," řekl v pátek starosta Zákup Radek Lípa. „Nicméně předběžné opatření je vůči městu. V tuto chvíli ale máme na stole nabídku na pořádání burzy, respektive na pronájem pozemků a s ním spojené pořádání burzy,". O nabídce ještě v pátek jednala rada města, nového pořadatele ale nevybrala.

Burza se v sobotu pod zámkem přesto konala. Bez dozoru. „Burzu by neměl kdo pořádat, jinými slovy nevybíralo by se vstupné, nikdo by se o to nestaral, nikdo by tam nic neřešil," naznačil už v pátek tuto možnost starosta Lípa.