Autory artefaktu, který zvítězil v soutěži Světlo pro hospic, jsou studenti uměleckoprůmyslové školy sklářské v Kamenickém Šenově Matěj Kapitán a Martin Jašontek.

„Inspirací nám byl už samotný název soutěže. Jasně jsme chtěli využít světelný efekt a inspirovali se plochým sklem," řekli Matěj a Martin. Dílo navrhli tak, aby v reálu mohlo stát jako solitér v kovovém rámu anebo být zasazeno do zdi.

Jak oba přiznali, bylo to poprvé, co pracovali jako tým a vyplatilo se jim to. Na projektu pracovali asi měsíc. Kromě velkého uznání se studenti dočkali také finanční odměny ve výši 40 tisíc korun.

„Ve výtvarné soutěži se sešla celá řada zajímavých děl a uděláme vše proto, aby se ta nejpovedenější skutečně zhmotnila. Zvlášť, když jde o studentské práce právě z našich sklářských škol. Je na čase, aby se skleněné objekty opět vrátily do veřejných prostor a zdobily je. My tomu můžeme i touto cestou jít naproti," uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta, který byl členem poroty a soutěž zaštítil.

Soutěž organizovala společnost Spacium a přihlásilo se do ní celkem dvanáct návrhů pocházejících z dílen žáků SUPŠS Kamenický Šenov, SUPŠS Železný Brod a Střední uměleckoprůmyslové školy a Vyšší odborné školy Turnov.

„Odborná porota udělila pět míst a zvláštní cenu, první tři oceněné návrhy doporučila k realizaci," poznamenala Jitka Mrázková ze Spacia. V odborné porotě zasedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta, sklářský výtvarník Marian Karel, výtvarnice Antonie Jankovcová, designér Jaroslav Bejvl a další.

Liberecký hospic by měl své první klienty přivítat už po Novém roce. Přestavba bývalého dětského domova na hospic vyšla na více než 100 milionů korun.

Liberecký kraj je jedním z posledních, kde lůžková péče o nevyléčitelné nemocné ještě chyběla.

Výsledky soutěže Světlo pro hospic1. Matěj Kapitán, Martin Jašontek Via Ultimata, SUPŠS Kam. Šenov
2. Sabina Falcmanová Ochránci hůry, SUPŠS Kamenický Šenov
3. Nikola Erlebachová bez názvu, SUPŠS Železný Brod
4. Michal Stehlík Rajská zahrada, SUPŠS Železný Brod
5. Nikita Savelyev, Andrey Kuzmenko, Maria Pushkareva bez názvu, SUPŠS K. Šenov
Cena odborné poroty: Veronika Šaldová bez názvu, SUPŠS Ž. Brod