V naprostém utajení, uprostřed bývalého vojenského prostoru Ralsko, se celý minulý týden natáčela hollywoodská adaptace kriminálního thrilleru Dítě 44, jehož producentem je americká ikona Ridley Scott.

Do Ralska se díky Scottovi vrátila Rudá armáda i stalinská NKVD. Ducha Sovětského svazu tady obří hollywoodská produkce vytvářela především v hlubokých lesních hvozdech mimo značené cesty. Velká část probíhala například nedaleko pro veřejnost jinak nepřístupné trhací jámy v oboře Židlov.

Ach, ty břízy

„Ralsko je úplně ideální lokace. Všude okolo jsou husté březové porosty přesně jako v Rusku. To bychom jinde těžko hledali," říká Adam Fuchs z české produkční společnosti Stillking. která se stará o servis pro americké filmaře. Ti se do Ralska přemístili po jednodenním natáčení v Doksech.

Tady si největší hvězdy filmu Gary Oldman a Tom Hardy zaplavali v Máchově jezeře. V Ralsku je čekala drsnější část natáčení.

Lesy i letiště v Ralsku využili hollywoodští filmaři při natáčení thrilleru Dítě 44.Poznat se to dalo už podle vybavení filmové šatny. Stan plný uniforem vyrostl v takzvaném „base campu", základně, uprostřed lesů. Dost daleko od nejbližších stavení. Herci i štáb filmu tady mohli pracovat bez jakéhokoliv rušení. I novináři, které sem česká produkce v průběhu týdne vzala na malou exkurzi, nevěděli, kde přesně jsou.

Leo a jeho story

Základnu tvořilo deset velkých karavanů. Kromě šatny nechyběla také maskérna nebo catering. A byly tu také obytné vozy pro hlavní představitele. I ty ale byly svým způsobem maskované. Každý z nich měl na dveřích ceduli se jménem, ale nikoliv jménem herců, ale postav, které vytvářejí.

Takže svůj karavan v tichu lesů Ralska měl například Leo Děmidov, za jehož postavou se skrývá hollywoodská hvězda Tom Hardy. Z Ralska se stal Sovětský svaz roku 1953 pod diktátem tajné policie. Režim tvrdí, že kriminalita v socialismu neexistuje. A Děmidov alias Hardy je tajný policista, který podle rozkazu zatajuje fakta, jenže sám o své práci pochybuje.

Žádný digitál

Když ho i s manželkou, kterou ztvární Noomi Rapace, pošlou na Ural vlastně do vyhnanství, kde vraždy dětí pokračují, začne pátrat na vlastní pěst. Román s reálným pozadím popisuje nejen kriminální příběh sériového vraha dětí, ale i děsivý obraz diktatury, kterou držel u moci stupňovaný teror.

Stan plný uniforem vyrostl v takzvaném „base campu“, základně, uprostřed lesů.Dostat se přímo na plac, podívat se přímo na hollywoodskou ostrou akci je nemožné. Česká produkce to odmítá i s odkazem na fakt, že režisér Daniel Espinosa vyznává úplně jiný druh natáčení. „Točí dlouhé záběry, někdy mají i dvanáct až patnáct minut. A ke všemu točí na skutečný film, žádný digitál. Takže jakákoliv zkažená scéna by byla opravdu příšerně drahá," upozorňuje Adam Fuchs.

Podle něj jde o největší zahraniční film točený minimálně za posledních patnáct let. Fuchsův kolega Pavel Špaček zase upozorňuje, že Ralsko je nejvzdálenější lokací od Prahy v rámci českého natáčení.

Právě do hlavního města se štáb už v pátek přesunul. „Z finančních důvodů se snažíme nestěhovat tak rozsáhlý projekt zbytečně daleko. Natáčet bychom měli ještě v okolí Kladna a pak už jen v Praze. Více říci nemůžu, americká produkce má velmi přísná pravidla," zmiňuje Pavel Špaček.

Film vzniká na základě prvotiny mladého britského autora Toma Roba Smithe, za kterou byl nominován na prestižní Man-Booker price. Smith se inspiroval případem takzvaného „rostovského řezníka" Andreje Čikatila, ale celý příběh přesunul do období kolem Stalinovy smrti, jež hrůznou atmosféru ještě násobí.

Kdoví, kdy se zas budou po Ralsku prohánět hvězdy jako Gary Oldman, Tom Hardy, Noomi Rapace či Ridley Scott, který s produkcí Dítěte 44 hodlá v Česku utratit přes půl miliardy korun. Premiéra filmu má být až v roce 2015.

Nikola Bursová