V sobotu dopoledne se motorkáři sešli ve Cvikově a spanilou jízdou vyrazili k dětskému domovu v Dubé-Deštné, aby udělali radost místním dětem.

„V Česku se zapomíná na menší dětské domovy a na motorkáře se lidé koukají skrz prsty. Chtěli bychom to změnit, vystoupit z toho temného světla, které na motorkáře dopadá. Chceme ukázat, že i motorkáři mohou rozzářit úsměv u dětí, které často rodičovskou lásku vůbec neznají," říká motorkář Josef Staněk z Liberce, kolem kterého se skupina milovníků motorek, kteří chtějí pomáhat, vytvořila.

Do Cvikova v sobotu dopoledne dorazilo na čtyřicet rychlých strojů, nejčastěji s dvoučlennou „posádkou". Většinou šlo o lidi, se kterými se zakladatel tradice Josef Staněk dlouhodobě osobně znal nebo je poznal na motorkářských srazech. Kolonu motorek doprovázelo osobní auto, které vezlo náklad, vesměs dárky pro děti z Deštné.

„Některé dárky dáme dětem hned, jiné budou odměnou za soutěže," popsal Josef Staněk.

Dětský domov leží za Dubou na silnici I/9 na začátku úseku, který je díky častým zatáčkám mezi motorkáři vyhlášený. „Ale nejedeme do Deštné kvůli tomu. Sám mám velmi silnou motorku, ale vyznávám spíš pohodou jízdu a ne řádění v zatáčkách. Deštnou jsme vybrali hlavně proto, že v místním dětském domově je hodně dětí sirotků," upozornil Josef Staněk.

Jeho skupina už v červenci vyrazila za dětmi do dětského domova v Krásné Lípě. „Zdejší děti obětovaly své hračky, hry a další vybavení a věnovaly je rodině z Děčínska, postižené povodněmi. Sám pocházím z Chrastavy a v roce 2010 jsem zažil, co dokáže povodeň, tak nás potěšilo, že jsme mohli udělat radost dětem, které samy ohromným způsobem pomohly," dodal motorkář.

Motorkáři z Liberecka a Ústecka se sešli ve Cvikově a společně vyrazili do Dubé-Deštné