Městské divadlo Nový Bor je někdejším kinem v Arnultovicích, které jsou od roku 1942 součástí města Nový Bor. Bylo dostavěno 26. září roku 1926 a už 2. října téhož roku zpřístupněno veřejnosti.

Od roku 1945 je budova, postavená podle plánu drážďanského architekta Rudolfa Bitzana, pouze divadlem. Působila zde profesionální scéna Oblastní divadlo v Novém Boru. Dnes je tento kulturní stánek řízen organizací Kultura Nový Bor s.r.o., vystupují zde pohostinsky profesionální i ochotnické divadelní i hudební soubory a zpěváci.

„Ve čtvrtek 15. září od 18 hodin zahájíme v Navrátilově sále přednáškou Vladislava Jindry Trochu historie nikoho nezabije na téma Dva biografy pro stejné obecenstvo, aneb 90. výročí otevření kulturních zařízení v Arnultovicích a v Novém Boru," doplňuje Rejholcová.

Slavnostní koncert k jubileu Městského divadla proběhne v pondělí 3. října od 19 hodin. Návštěvníci se budou moci zaposlouchat do Poezie šansonu v uměleckém přednesu Simony Postlerové a do klavírního doprovodu Pavla Větrovce. Dále se představí zpěvačka Dagmar Zázvůrková, kytarista Martin Blažek a kontrabasista František Raba.

Balet a kroniky

Součástí oslav 90 let divadla bude výstava kronik a starých fotografií. V sobotu 8. října začnou oslavy v Městském kině. Proběhne výstava dobových fotografií a dokumentů. Vzácným hostem bude herečka Vlasta Chramostová, která s divadlem a kinem oslaví i své jubileum! Od 20 hodin návštěvníky čeká mimořádná a jediná projekce v ČR filmu PF 77, za účasti režiséra Jaroslava Brabce. Dramatický příběh z doby vzniku Charty 77 o cti, morálce a lidské důstojnosti. V hlavní roli se objeví Vlasta Chramostová.

Součástí oslav bude stejně jako před devadesáti lety promenádní koncert a baletní vystoupení.

„Od 16:30 hodin je zatím v jednání slavnostní premiéra nového českého filmu Instalatér z Tuchlovic režiséra Tomáše Vorla, která by se uskutečnila za účasti herecké a tvůrčí delegace," podotýká Ilona Rejholcová.

Na podzim chystá Kultura Nový Bor s.r.o. také celou řadu lákavých představení s hvězdným obsazením. Těšit se zájemci mohou na premiéry filmů, Metropolitní operu, koncerty, přednášky a výstavy.

Na závěr roku se chystá unikátní vánoční koncert Dagmar Peckové spolu se Štěpánem a Matějem Rakovými, Alfrédem Strejčkem a komorním souborem Barocco sempre giovanne.