Na letošek plánovaná rekonstrukce chátrajícího mostu na silnici I/9 nad Moskevskou ulicí v České Lípě musí být provedena co nejcitlivějším způsobem. To bylo hlavním tématem pátečního jednání mezi starostkou České Lípy Romanou Žateckou a Josefem Jeníčkem, ředitelem liberecké správy Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Jednali o tom, jak se stavba dotkne dopravní situace na Českolipsku. „Pan ředitel mne ujistil, že příprava rekonstrukce mostu, která je kvůli jeho technickému stavu nevyhnutelná a kterou plánují na letošní léto, pokračuje dle naší dohody z loňského roku. Platí, že plánovaná úplná uzavírka bude na mostě pětidenní a bude se realizovat v době závodních dovolených, aby dopravní frekvence byla ve městě co nejnižší," uvedla starostka Romana Žatecká.

Objízdné trasy bude ředitelství teprve připravovat. Původně se plánovala uzavírka mnohem delší, ale stavebníci nakonec provedou opravu rychlejším způsobem. V této době bude z České Lípy odkloněna nákladní doprava a díky tomu bude možné provést rovněž opravu silnice mezi Českou Lípou a Novým Borem. Následovat budou ještě dílčí dopravní omezení.

Všechny práce budou podřízeny neúprosnému časovému plánu. Ředitel libereckého ŘSD Josef Jeníček věří, že se jim vše podaří minimalizovat dopad stavby na občany a vše dokončit podle plánu.

1972Tohoto roku byl vybudován stávající most přes Moskevskou ulici. Stalo se tak v rámci řešení tranzitní dopravy přes centrum České Lípy, která byla do té doby vedena třídou Jindřicha z Lipé, přes hlavní náměstí a Mariánskou ulicí.