Právě městská rada koncem února odvolala dosavadního ředitele příspěvkové organizace Sport Česká Lípa Pavla Císaře (ČSSD) stejně jako ředitele další městské organizace Kultura Česká Lípa Petra Nováka (ODS). Na posty vypsali radní výběrová řízení a svůj postup obhajovali snahou dát těmto klíčovým institucím města nový impuls. V případě Kultury ale zatím nerozhodli a výběr zopakují s upravenými podmínkami. „Naším přáním bylo dát vedení organizace nový impuls, prostor pro rozvoj a nové nápady. Jsem přesvědčena, že v osobě pana Češky se nám podařilo takového ředitele získat,“ sdělila k jmenování starostka České Lípy Jitka Volfová (ANO).

Jak už dříve připomněla, radní vítězům dají asi půl roku na to, aby dokázali, že chod organizací opravdu zvládnou. „Naše představy budeme s novými řediteli probírat, ale je důležité, aby sami přicházeli s vlastní iniciativou,“ řekla Volfová.

Českolipská radnice.
Radní v České Lípě odvolali ředitele dvou příspěvkových organizací města

Končícímu řediteli Pavlu Císařovi, který Sport vedl déle než čtyři roky a už se do nového řízení nepřihlásil, poděkovala za odvedenou práci. On sám byl odvoláním v únoru zaskočen, protože se na místo dostal v řádném výběrovém řízení a nebyl si vědom chyb. „Pracoval jsem na rozvoji sportovišť, na úsporách v hospodaření, zajišťoval jsem širokou nabídku možností sportování veřejnosti i sportovních klubů. Myslím, že ve všech sférách jsou vidět patrné stopy,“ uvedl Císař.

Jak dodal, mnohdy prý byl konfrontován i různými státními kontrolními úřady a pokaždé se podařilo vyjít ze situace se ctí a s přijatelným řešením.

Nespornou výhodou čerstvě jmenovaného ředitele Sportu Jaroslava Češky byl fakt, že v posledním období už v organizaci pracuje na pozici technického manažera, ve které má na bedrech provoz Sportareálu, víceúčelové haly pro sportovce a plaveckého bazénu na ZŠ Sever. „Díky tomu je se vším dobře seznámen, nebude se muset dlouho zaučovat a může se v podstatě hned pustit do práce. Při výběrovém řízení nás přesvědčil, že je vhodným kandidátem na post ředitele,“ prohlásil uvolněný radní Michal Prokop (Živá Lípa). Jak poznamenal, příspěvková organizace v České Lípě spravuje majetek vysoké hodnoty, má na starosti mnoho sportovišť, mnohdy s poměrně složitou technologií, a ředitel ručí za jejich bezproblémový provoz. „Mojí prioritou v nové funkci je využít mých dosavadních pracovních zkušeností a nastartovat tím modernizaci sportovišť a technologií za účelem úspory energií,“ řekl ke svému jmenování Jaroslav Čejka.

Demolice komínu v bývalém vojenském prostoru Ralsko
Demolice v Ralsku budou pokračovat v Hradčanech

Jeho schopnosti prověří například oblíbený běžecký závod a zážitková procházka – čtvrtý ročník City Cross Run & Walk, který sportovně laděná veřejnost v České Lípě poběží 28. září 2019.

Sport Česká Lípa pečuje například o zimní stadion, plavecký bazén, novou a starou sportovní halu, atletický stadion, tenisovou halu u Ploučnice i další menší sportoviště.

Kultura stále ředitele postrádá

Na nového ředitele tak dál čeká Kultura Česká Lípa, která se stará především o Kulturní dům Crystal a Jiráskovo divadlo a podílí se na organizaci významných akcí, jako jsou slavnosti města nebo rozsvícení vánočního stromu. Její stávající ředitel Petr Novák byl ve funkci deset let a v novém výběrovém řízení by ji chtěl obhájit. Od 1. května je vedením organizace pověřena zástupkyně ředitele Tereza Vraná, nový ředitel by měl být jmenován od 1. července. Radní chtějí v opakovaném „výběrku“ upravit kvalifikační předpoklady, aby se do něj mohlo přihlásit více uchazečů.

Martina Koláčková s rodinou.
FOTO: Po mateřské se do práce nevrátila. „Šije“ si svůj sen