Z Havlíčkobrodska přišla smutná zpráva, koncem minulého týdne někdo na dálnici srazil vlka. Zvíře bylo nalezeno mrtvé na poli u stého kilometru dálnice nedaleko obce Skorkov. Mohl to být migrující člen ze smečky žijící na Doksku. Od místa nálezu je smečka z Podbezdězí vzdálená zhruba 130 kilometrů, což je vzdálenost, kterou mohou mladí vlci hledající nové teritorium překonat během několika dnů či týdnů.

Odborníci na místě potvrdili, že se s největší pravděpodobností skutečně jedná o vlka a odebrali vzorky pro genetickou analýzu, která by měla přesněji určit původ zvířete. „Je tu šance, že se mohlo jednat o vlka z Podbezdězí. Vše musí však potvrdit testy. Výsledky budeme znát do několika týdnů," uvedl Miroslav Kutal, koordinátor projektů na ochranu velkých šelem.

DNA sraženého vlka se bude porovnávat na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze i s DNA vlčice, která byla v roce 2015 nalezena mrtvá u Brenné na Českolipsku.

Na Českolipsku se vlci pohybují od roku 2014. V posledních měsících se na sociální síti pochlubilo pár řidičů s fotkou zachycující vlka poblíž silnice v okolí Jestřebí či Doks. Ochranáři šelem varují před možným střetem. „Divoká zvířata a obzvlášť šelmy potřebují velký prostor. Například silice mezi Mimoní a Doksy přes Břehyni je cesta, kterou

tato zvířata pravidelně musí překonávat. Ke střetu bohužel může dojít, řidiči by měli být ohleduplní a v noci či k ránu snížit v prostředí přírodní rezervace rychlost," radí Miroslav Kutala.