„Ach, už je to tady," povzdechl si náhle jeden z dobrovolníků krátce po mém příjezdu. Na druhé straně louky bral myslivec Petr Slaba do náruče bezvládné tělo mladého srnčete, přes kterého před několika okamžiky přejel zhruba třicetikilometrovou rychlostí traktor se šestimetrovou žací lištou. Nebylo mu pomoci.

„Nemají šanci. Ta dnešní technika je opravdu rychlá. Dřív jezdily traktory dvacítkou, a měly dvoumetrovou lištu, takovouhle louku sekali dva dny," říká Petr Slaba. Dnes je to záležitost na hodinu.

Srny vyvádějí většinou dvě mláďata, kvůli predátorům navíc dál od sebe. Máme ještě šanci. S očima upřenýma do vzrostlé trávy proto procházíme v rozestupu zatím neposekanou vegetaci. Když tu najednou…

První návštěvníci si výstavu prohlédli v pondělí 5. června. Potrvá jen do pátku.
Archiv vystavuje unikátní fotografie

„Redaktor! Sem!" volá Slaba. Našel sourozence před chvílí zahubeného zvířete. „Správně se to dělá takhle. Musíte si natrhat trávu do které ho zabalíte, a mít rukavice. Matka nesmí z mláděte cítit člověka," říká, aby následně poponesl hrůzou ztuhlé srnče do sousedního pole s obilím.

„To se bude sekat až za několik měsíců, do té doby už bude pryč," říká Slaba. Máma ho prý najde.

ZAPOJTE SE ONLINE

Petr Slaba založil Facebookovou skupinu „Zachraň zvíře před sekačkou", kde se mohou dobrovolníci s myslivci domlouvat na pomoci. Navíc existuje internetový portál senosec.czu.cz, kde je dostupná obdobná aplikace pro chytrý mobilní telefon.

Snažení podporuje i Ministerstvo životního prostředí, které například financuje výzkum v oblasti elektronických plašičů.

Mistři jízdy v terénu se brodí bahnem ve Stráži pod Ralskem.
FOTO: Truck trial bavil diváky extrémními kousky v bahně

Mládě srnce zachránili jen chvíli předtím, než by přes něj přejel žací stroj. Jeho sourozenec takové štěstí neměl.Zdroj: Deník/Jiří Jelínek