„Jedno se narodilo v srpnu, druhé v listopadu. Obě prospívají," řekl oborník z Vojenských lesů a statků (VLS) Miloslav Zikmund.Podle něj nezaznamenali v souvislosti se stádem, které nyní čítá deset kusů, žádné problémy.

„Ani příliš neničí plot, který jim brání v pohybu z obory," uvedl Zikmund. Stádo v bývalém vojenském prostoru patří mezi největší v Česku. V oboře o rozloze 3780 hektarů by chtěly Vojenské lesy a statky časem mít až tři desítky zubrů.

Zubři jsou největší volně žijící přežvýkavci v Evropě. Bezmála tři metry dlouhé zvíře váží až tunu a na výšku může mít v kohoutku skoro dva metry. Ve volné přírodě ale byli zubři vyhubeni asi před sto lety kvůli rozsáhlému kácení lesů. Jedním z míst, kde kdysi žili, je i okolí Ralska. Před vyhynutím zubry evropské zachránil umělý odchov v zoologických zahradách a dalších podobných zařízeních.

Největší populace dnes žije v Bělověžském národním parku na hranicích Polska a Běloruska. Právě odtamtud Vojenské lesy a statky mají čtveřici samic a k nim získaly i býka z polského Kampinoského národního parku. Před vypuštěním do volné přírody žilo stádo v Ralsku více než rok v ohradě, za tu dobu se rozrostlo o tři telata.

Na celém světě žije asi 4500 kusů, z toho dvě třetiny jsou ve volné přírodě a polodivokých chovech. V Česku se zatím zubři ve volné přírodě nevyskytují.

Podle ochranářské společnosti Česká krajina, která usiluje o jejich návrat do volné přírody, se zubři nacházejí jen v oborách a zoologických zahradách. Nejrozsáhlejší území mají k dispozici právě v Ralsku.