Galerie významných osobností České Lípy se v sobotu rozrostla o pět nových jmen.

KULTURA

Ocenění si odnesla Jana Kolářová, jejíž jméno zůstane navždy spojeno s českolipským divadelním jevištěm. Od roku 1968 byla členkou divadelního souboru Jirásek.

Diváci ji nejprve znali jako představitelku komediálních rolí, ale postupně se začala představovat i v mnohem dramatičtějších polohách, které zvládala stejně bravurně. Za své herecké výkony obdržela i několik cen. Kromě toho, že byla významnou hereckou osobností ochotnického souboru, která pomáhala i s dramaturgií a režií, vykonávala od roku 1995 až do letošního roku také funkci předsedkyně souboru. Posledních několik let prakticky sama organizovala i Českolipský divadelní podzim.

Přestože by si nyní mohla užívat zaslouženého odpočinku, jeviště neopouští. Spolu s manželem dál připravuje a hraje především pohádky pro děti.

PRÁCE S MLÁDEŽÍ

Poděkování starostky nejen za všechny žáky, kterým řadu let otevírala bránu do světa výtvarného umění na českolipské základní umělecké škole, si odneslaMgr. Alena Skokanová.

Jako učitelka výtvarného umění je vyhledávanou pedagogickou osobností. Její žáci studují, nebo již absolvovali studium uměleckých škol. Na vysokých školách v současnosti studuje nebo úspěšně ukončilo studium více než 20 jejích studentů. Stejně významná je prezentace školních prací na výstavách a v soutěžích. Výtvarná díla, která vznikají pod pedagogickým vedením paní učitelky Skokanové, jsou vystavována a zařazována do soutěžních přehlídek v ČR, ale i v mezinárodních soutěžích. Práce svých žáků prezentovala při svém pobytu ve Washingtonu, Virginii, v mezinárodní soutěži v Dillí v Indii. Lidé na ně narazí ale také v českolipské nemocnici nebo na radnici.

SPORT

Modrou křišťálovou plastiku má od soboty doma Miloslav Sviták. I když by měl nárok i na zelenou plastiku, neboť jeho sportovní zásluhy se velice úzce dotýkají právě dětí a mládeže.

Miloslav Sviták je pedagog a učí na českolipském gymnáziu. Zároveň je však také atletem. V atletice působí od svých dorosteneckých let. Jeho doménou je běh a podle svých kolegů byl vynikajícím běžcem na středních a později i dlouhých tratích. Dosud s úspěchem závodí ve veteránských soutěžích a stále vozí medaile z mistrovství ČR.

Svoji sportovní kariéru spojil v České Lípě s atletickým oddílem, který několik let úspěšně vedl. Kromě toho se aktivně zapojoval do různých atletických soutěží jako rozhodčí 1. třídy. Je známý také jako trenér a neúnavný organizátor stovek sportovních akcí pro všechny věkové kategorie. V poslední době organizuje s manželkou Alenou nejmasovější sportovní akce v našem městě, kterou jsou bezesporu Liga škol či Českolipský superman. Jejich cílem je, aby sportovaly děti.

SOCIÁLNÍ OBLAST

Duhovou plastiku za sociální a zdravotní oblast si převzal dvaadevadesátiletý Jan Grus.Ten byl dlouholetým předsedou českolipského Klubu důchodců a i přes svůj vysoký věk je v něm stále aktivní. „Žil jsem pro klub," říká sám Jan Grus.

Kromě toho, že pro členy klubu organizoval zájezdy, zábavy a přednášky, inicioval humanitární sbírky mezi seniory ve městě pro města a obce postižené povodněmi. Pomohl také založit kluby důchodců v okolí v Kamenickém Šenově a v Doksech. Za svoji činnost a aktivitu v oblasti práce pro seniory z Českolipska převzal v roce 2008 čestnou Sociální cenu Tilia.

HRDINSTVÍ

Červenou plastikou za mimořádný projev hrdinství se může po právu nyní chlubitLukáš Turci, strážník českolipské městské policie. Ke svému hrdinskému činu se nachomýtl náhodou a ve svém volném čase.

Nakupoval v obchodě sídlícím v budově České pojišťovny, když začalo v jeho zadní části hořet. Ve skladu byly silně hořlavé látky a hrozilo akutní nebezpečí výbuchu, který by ohrozil desítky lidí v objektu. I přes silně zamořené prostředí toxickým dýmem však Lukáš Turci nezaváhal ani minutu a okamžitě se pustil do evakuace všech přítomných v budově pojišťovny.

Během evakuace stihl přivolat na pomoc kolegy a spolu s majitelem prodejny také hasiče.

Ředitel městské policie Lubomír Mery k této události mimo jiné uvedl: „Sám zakročující strážník Turci musel být vzhledem k pobytu v zamořeném prostoru kvůli zdravotním obtížím ošetřen v nemocnici. Jeho čin je příkladným skutkem muže, jehož jednou z hlavních povinností v zaměstnání je ochrana života a zdraví spoluobčanů a tomuto poslání se nezpronevěřil ani ve svém osobním volnu za cenu ohrožení svého života a zdraví."