Starosta Pertoltic odchází z komunální politiky po 24 letech. „Čas se navršil. Myslím, že je ta správná doba dát prostor nové generaci, která tu je a věřím, že si dobře povede,“ říká 58letý Selinger. K rozhodnutí neobhajovat svůj post dospěl i po dohodě s rodinou. „Nemusí se to zdát, ale funkce starosty je práce na sedm dní v týdnu. Je čas začít se věnovat i jiným věcem,“ vysvětluje starosta Pertoltic.

Volby, ilustrační foto.
Na Českolipsku letos kandidují známé tváře v nových stranách

Voliči tu 5. a 6. října nebudou mít příliš těžké rozhodování, budou vybírat z jediné kandidátky. O sedm zastupitelských křesel usiluje ve vesničce pod Ralskem devět lidí, včetně současného místostarosty. Podle Selingera se během posledních let obci konečně podařilo nasměrovat investice do projektů, které místní obyvatelé ocení. „Opravily se silnice, otevřeli jsme nový kulturní sál včetně ubytovny pro turisty. Podobný prostor tu dlouho chyběl. Podařilo se také opravit střechu a fasádu na místním kostelíku svatého Prokopa,“ hodnotí úspěchy posledních let odcházející starosta.

Křest Nejlepší knihy o fake news!!!
Fenomén takzvaných fake news dorazil i do komunální politiky v České Lípě

Především osobní důvody vedly k ukončení starostovské kariéry Bohumila Mráčka z Chotovic. V čele obce byl 12 let. „Mám pětiletého syna, kterého si chci užít, než vyroste a bude mít jiné zájmy než otce. Budu chvíli mužem v domácnosti,“ říká s úsměvem 46letý Mráček. S kolegou z Pertoltic se shodne na náročnosti funkce. „Kdo to nezkusil, nepochopí,“ podotýká. Mezi věci, které se v obci za poslední léta podařily, patří podle Mráčka například oprava obecního domu nebo obnova lázeňského parku. „Celkově se nám podařilo zvýšit hodnotu obecního majetku a udržet ji,“ dodává.

Jitka Volfová dovedla ANO 2011 k vítězství v České Lípě.
ANO v České Lípě povede do komunálních voleb Volfová

V Chotovicích, kde žije asi 160 lidí, jde do voleb jediné hnutí. Počet lidí na kandidátce je stejný jako počet zastupitelů, tedy devět. Obdobná situace je v dalších 16 obcích regionu, z jedné kandidátní listiny budou vybírat také lidé v Blatcích, Holanech, Krompachu, Polevsku nebo ve Svojkově.

NA ČELNÍM MÍSTĚ

Drtivá většina stávajících starostů a starostek z Českolipska půjde do říjnových voleb coby jednička svých kandidátek. Výjimky jsou opět dvě. Jednou z nich je senátor Jiří Vosecký, který před dvěma lety převzal vedení Okrouhlé po odstoupení tehdejšího starosty. Před rokem 2014 byl starostou v obci nedaleko Nového Boru téměř dvacet let, poté dva roky zastával funkci místostarosty. Letos do obecního zastupitelstva kandiduje znovu, coby dvojka Starostů pro Liberecký kraj.

Českolipská radnice.
V České Lípě vznikla „superkoalice“ pěti stran. Jejím cílem je oživit město

„Nejde sedět na dvou židlích. Situace, která nastala před dvěma roky, byla výjimečná. Rád podpořím a budu nápomocen vítězi voleb, aby se ve funkci co nejrychleji zorientoval,“ říká Vosecký. Na druhém místě kandidátky Bohatice pro budoucnost je pro komunální volby také starostka Eva Lacková. Voliči na Českolipsku budou na začátku října vybírat nové zastupitele z 2 250 kandidátů.