Starostové přitom původně jednali i se zástupci hnutí ANO 2011. „Sešlo z toho. Padly tady návrhy, které jsme neakceptovali. ČSSD přišlo okamžitě a věděli jsme u nich přesně, jak se chtějí podílet, což u ANO nebylo," vysvětluje dosavadní starosta Nového Boru Jaromír Dvořák, který byl lídrem SLK a jak vyplývá z jednání, svůj post na radnici také znovu obhájí. Stejně tak místostarostka Stanislava Silná.

Vznikající koalice by měla v 21-členném zastupitelstvu mít dohromady 16 mandátů (9 SLK + 4 Nový Nový Bor + 3 ČSSD).

Se změnami, i když drobnými se počítá v radě města, jejíž členové mimo jiné předjednávají jednotlivé body programu pro veřejné jednání zastupitelů.

Jaromíra Dvořáka, Stanislavu Silnou, Borise Rýdla a Viktora Novotného nově doplní Břetislav Chlup, Michal Vlček (oba SLK) a Jiří Janás (ČSSD).

První, ustavující, jednání nového zastupitelstva města plánovali v Novém Boru uskutečnit původně už v pondělí 3. listopadu. Kvůli stížnosti na průběh voleb, kterou v pátek k libereckému soudu podal neúspěšný kandidát v komunálních volbách Pavel Danys (Strana soukromníků České republiky), se zatím jednání nově zvolených zastupitelů odkládá na neurčito, do rozhodnutí soudu. Pro město to mimo jiné znamená významné zdržení při schvalování rozpočtu.