„Zatravnili jsme poslední škvárové hřiště na okrese. Na Českolipsku se už fotbal na škváře nehraje." Takový vzkaz vyslalo zhruba před šesti týdny na veřejnost vedení okresního fotbalového svazu na Českolipsku.
Tím posledním zatravněným hřištěm měl být fotbalový areál ve Svoru, kde domácí góly rozdávají borci místní TJ Jiskry Svor. Jenže skutečnost je úplně jiná. Hřiště ve Svoru dnes připomíná spíše dráhu pro autokros než hřiště pro fotbal.

O trávě se nedá mluvit vůbec. Tu ve Svoru ještě nezaseli. Zatím není kam, když budoucí hřiště zdobí ještě obrovské hroudy zeminy
Dotace od Fotbalové asociace ve výši pěti set tisíc korun přitom přišla už před dvěma lety a je zúčtovaná. Hřiště ale  neexistuje. Kde je a kam zmizely peníze?

„Dotaci jsme v roce 2011 dostali s velkým zpožděním a měli jsme pár měsíců na to, aby se stihla proinvestovat. Dobře to dopadlo, ale je potřeba vzít na vědomí, že za půl milionu se hřiště udělat nedá," říká k aktuálnímu stavu místostarosta Svoru a šéf fotbalového oddílu TJ Jiskra Svor Jaroslav Rameš.
Klub podle něj na zbytek sám shání peníze, kde se dá. „Spoustu věcí jsme si brigádnicky udělali sami. Teď už probíhají finální úpravy terénu, po nich se hřiště oseje a příští rok na jaře už bychom tu chtěli hrát," tvrdí optimisticky svorský místostarosta.

Klub ale může mít kvůli dotaci potíže. „Vypadá to spíš jako záležitost pro policii. Není jasné, kde statisíce z dotace skončily a za co se utratily. Hřiště je teď v takovém stavu, že i laik pozná, že tady se tolik neinvestovalo," uvedl pro Deník zdroj, který je se situací obeznámený a jenž si nepřál uvést své jméno (redakce ho ale zná).
Podle Jaroslava Rameše spolkla velkou část peněz nejnáročnější část přestavby hřiště: zarovnání jeho sklonu.

„Úhlopříčně byl rozdíl mezi jednou a druhou stranou 1,9 metru. Takže se muselo navézt až deset tisíc kubíků zeminy pro narovnání sklonu," uvedl místostarosta a šéf klubu v jedné osobě.

Ve Svoru teď pracují dva stroje a povrch, na hony vzdálený fotbalu, upravují. Svorský A-tým mužů hraje zatím své zápasy ve Sloupu v Čechách, kde Svorským vyšli vstříc. Žákovský nebo mládežnický tým klub nemá, ale věří, že až bude mít opravdové hřiště, že ho znovu postaví.
Navzdory velkým prohlášením fotbalových funkcionářů si Českolipsko zatím na „poslední zatravněné" hřiště musí počkat. Za státní peníze zatím ve Svoru vzniklo jen něco jako bojiště.  Na fotbal je ještě brzy.