Ačkoliv česká vláda v posledních dvou letech přemýšlí nad tím, že výkon státní agendy bude centralizovat do velkých měst, v Ralsku na Českolipsku, městě, kde žije jen něco málo přes dva tisíce obyvatel, se dnes otevířel stavební úřad.

Pro dlouho zanedbávanou oblast, která se připravuje na rozsáhlý rozvoj a rozmach, jde o mimořádně významnou událost.

Podle někdejšího poslance a dnes tajemníka Městského úřadu v Ralsku Oldřicha Němce je otevření stavebního úřadu pro Ralsko úspěchem na cestě za plnohodnotným úřadem, ale ještě větší význam má podle něj pro odstraňování zátěže z minulosti.

„V celém katastru Ralska je asi sto šedesát staveb v podobě ruin, které tu vesměs zůstaly po někdejším působení sovětské armády. A město má velký zájem, aby se s tím konečně začalo něco dělat," nastínil tajemník. „Otevřeně také tvrdím, že stát má v těchto ruinách vůči Ralsku za posledních pětadvacet let velký dluh."

Slavnostního otevření stavebního úřadu se dnes dopoledne zúčastní také hejtman Libereckého kraje Martin Půta i jeho náměstek Josef Jadrný. Současné vedení kraje totiž touhu Ralska po vlastním stavebním úřadu silně podporovalo, zejména kvůli nastartování rozvoje v zanedbávané oblasti. O zřízení stavebního úřadu definitivně rozhodlo nařízení Krajského úřadu v Liberci z 21. března loňského roku.

Územní plán

Pro Ralsko jde o druhou významnou „stavební" událost v krátké době po sobě. V prosinci totiž zastupitelstvo schválilo historicky první územní plán Ralska, rozlohou čtvrtého největšího města v Česku, skládajícího se vlastně z několika osad, ležících v rozsáhlém území. „Územní plán je pro město s takovou rozlohou nesmírně důležitým dokumentem a otevření stavebního úřadu je spojitou nádobou," uvedl pro Deník Oldřich Němec.

Úplnou novinkou stavební úřad pro obyvatele Ralska není. Po dohodě s radnicí ve Stráži pod Ralskem, jež od roku 2011 výkon agendy stavebního úřadu pro Ralsko vykonávala, se totiž už v dubnu 2014 otevřelo v Ralsku-Kuřívodech kontaktní pracoviště stavebního úřadu. Otevřeno mělo dva dny v týdnu, v pondělí od 12.30 do 16 hodin a ve čtvrtek od 8 do 12 hodin.

Nepříjemný spor

Obyvatelé Ralska si tak mohou už devět měsíců vyřizovat své stavební věci v místě a nedojíždět do Stráže pod Ralskem nebo Mimoně.

Otevřením stavebního úřadu se minimálně z poloviny uzavře také nepříjemný spor, ve kterém proti sobě stály a stojí na jedné straně Ralsko a Stráž pod Ralskem a na druhé straně Městský úřad v Mimoni. Právě ten totiž až do července roku 2011 vykonával pro Ralsko agendu stavebního úřadu. Jenže Ralsko v roce 2011 cuklo, uzavřelo veřejnoprávní smlouvu se Stráží pod Ralskem a vyřizování stavební agendy se přesunulo tam.

V létě 2013 ale ministerstvo vnitra označilo smlouvu mezi Ralskem a Stráží za neplatnou a požadovalo, aby se všechno vrátilo do stavu před červencem 2011. Ralsko podalo proti rozhodnutí rozklad, který ale tehdejší ministr vnitra Martin Pecina zamítl. Ralsko kvůli tomu podalo správní žalobu k Městskému soudu v Praze, aby dosáhlo odložení účinků verdiktu ministra. A justice Ralsku vloni v dubnu vyhověla.

Pro Ralsko celý spor dnešním dnem končí. A nejlépe, jak mohl. Stráž pod Ralskem se ale dál dožaduje státního příspěvku, který v době výkonu stavební agendy ve Stráži dál dostával úřad v Mimoni. Ten to nepopírá, ale tvrdí, že státní příspěvek dostává „v balíčku" za celý výkon státní správy a neumí rozpočítat částku, kterou by měl vrátit do státního rozpočtu.