Přesně tolik má město vrátit do státní kasy za porušení podmínek dotace na opravu silnic v Kuřívodech a Hradčanech z roku 2006, stejně jako za pochybení při stavbě sportovního areálu na Ploužnici o rok později.
„Jsme vydáni na milost a nemilost ministerstvu financí, které bude rozhodovat o naší žádosti o prominutí," řekl starosta Ralska Miroslav Králík (ČSSD).

Pokutu radikálně navýšili

Právě ministerstvo je poslední instancí, která by mohla odvod dvou desítek milionů zmírnit, popřípadě odpustit. Původně kontroloři z českolipského finančního úřadu za chyby městu vyměřili „pouze"  8,7 milionů korun. Poté, co se vedení radnice odvolalo, rozhodli na ústeckém finančním ředitelství daleko přísněji a osmimilionovou částku navýšili na dluh 21,3 milionů.

Jak kontroloři zjistili, město v čele s exstarostou Jindřichem Šolcem, dnešním zastupitelem a radním, před šesti lety včas neinformovalo ministerstvo o tom, že oprava silnic v Kuřívodech a Hradčanech byla asi o čtyři miliony levnější, což mělo vliv na výši dotace. Přebývající peníze navíc zůstaly na účtu města.
„Byl zřejmě zájem o takovou změnu rozhodnutí, na jejímž základě by si mohlo město ponechat celou výši dotace při nižších celkových nákladech," vysvětlilo finanční ředitelství, proč nyní požaduje vrátit celou šestnáctimilionovou dotaci.

Celou dotaci ve výši 5,3 milionů korun má Ralsko vrátit i za stavbu sportovního areálu na Ploužnici z roku 2007, protože výběr dodavatele neproběhl  podle zákona o veřejných zakázkách.

Dluhy mohou být vyšší

Radnice s exstarostou Šolcem původně oslovila pět firem, protože ale přišla jen jediná nabídka, která nesplňovala kritéria, výběrové řízení zrušili. Následně ale opakovaně oslovili pouze českolipskou firmu Gedos, i když orientační náklady na stavbu byly o více než milion korun vyšší než limit pro zakázky malého rozsahu.
„Město nerespektovalo zákon a nesprávně vybranému dodavateli vyplatilo peníze ze státního rozpočtu a porušilo podmínky státní dotace. Na tom nic nemění ani to, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže může také vykonat kontrolu a uložit pokutu za porušení zákona," zhodnotilo finanční ředitelství.
Ralsko, které hospodaří s necelým šedesátimilionovým rozpočtem,  by mělo ještě ke všemu ale vrátit dalších 12 milionů korun za kulturní centrum v Kuřívodech, na které město dostalo dotaci v roce 2006. Chybou byly špatně zaúčtované faktury. V tomto případě ale město čeká na výsledek odvolání.

Prosit ministerstvo bude firma

Právě chyby při čerpání dotací stály Jindřicha Šolce křeslo starosty. Zastupitelé ho odvolali před třemi lety kvůli necelým dvěma milionům korun, které tehdy mělo město vrátit do státní kasy. Krátce po jeho odchodu však finanční úředníci nařídili městu vrátit 6,2 milionů korun za opravené panelové domy po sovětské armádě na Ploužnici. Peníze Ralsko dosud splácí.
Loni si ale najalo pražskou firmu Anecaimen s.r.o., která měla za patnáctiprocentní provizi přesvědčit ministerstvo financí o odpuštění celého dluhu. I když zatím nedošlo k žádnému posunu, chce stejný postup, avšak s jinou společností, současné vedení města využít u aktuálních pokut.