Všechno staré pryč, všechno nové sem. Přenos elektrické energie na území Českolipska zažije velkou revoluci, která by se měla nejvíc projevit okolo roku 2015. Už teď ale probíhají mohutné přípravy na převratné změny. Jednou z nich je také komplexní rekonstrukce největšího elektrického zařízení na Českolipsku transformátorové rozvodny Babylon, ležící na půl cesty mezi obcemi Kozly a Stvolínky.

Rekonstrukci za stovky milionů korun tady řídí provozovatel rozvodny i na ní napojených přenosových koridorů, akciová společnost ČEPS, jejímž jediným akcionářem je Česká republika.

Konec spolehlivého hrdiny z Británie

Celý areál rozvodny se podstatně rozšířil a v „nabobtnalém" areálu se už několik měsíců buduje. „Ve třech etapách dochází k demontáži původní technologie a stavbě úplně nové rozvodny 420 kV, a to včetně kanalizace, komunikací, zabezpečení a osvětlení," říká Tomáš Petržílka, vedoucí odboru Správa energetického majetku a dokumentace ve společnosti ČEPS.

„Vše probíhá s ohledem na zajištění spolehlivosti přenosu elektrické energie. Proto klademe vysoké nároky na propojení nového a původního zařízení. Rekonstrukce rozvodny bude dokončena v příštím roce a elektrická stanice bude zapojena do dálkového ovládání."

S celkovou rekonstrukcí také skončí zdejší unikát transformátor britského výrobce Hawker Siddeley, který byl v Babylonu instalován v roce 1980.

„Tedy v době, kdy se téměř výhradně používaly sovětské nebo tuzemské transformátory. Šlo opravdu o velkou výjimku. Po celou dobu provozu tento transformátor vynikal svojí spolehlivostí a ekonomičností provozu," zmínil Tomáš Petržílka. „Příští rok bude z důvodu končící životnosti v rámci komplexní rekonstrukce vyměněn."

Kompletní proměna Babylonu souvisí s výměnou stožárů s vedením vysokého napětí ve dvou koridorech, které z Babylonu vedou. Kromě úplně nové rozvodny plánuje ČEPS totiž také nové „zdvojené" stožáry, a to na trasách mezi Babylonem a Bezděčínem u Hodkovic nad Mohelkou a mezi Babylonem a Výškovem u Počerad.

2 koridory v novém

První koridor (má označení V451) čeká přestavba na dvojité vedení 400 kV v letech 2016 až 2017, ve druhém koridoru (V450) by se měly původní stožáry vyměňovat v letech 2017 až 2018. „V současné době probíhá zpracování projektové dokumentace a intenzivní inženýrská činnost pro zajištění plánované realizace přestavby vedení V450 a V451," doplnil za ČEPS šéf jeho odboru Správy energetického majetku a dokumentace.

Tuto revoluci v přenosu energie plánuje ČEPS proto, že „za poslední desetiletí vzrostlo množství přenášené elektřiny vlivem růstu spotřeby a nárůstu objemu obchodu s elektřinou." Podle ČEPSu se do přenosové soustavy v nejbližších letech připojí nové zdroje z elektráren Mělník, Ledvice a Počerady.

„Bez zvýšení kapacity sítě a bez modernizace přenosové soustavy nelze udržet její spolehlivost. Desetiletý investiční plán společnosti ČEPS počítá s investicemi na celém území České republiky, které do roku 2025 překročí 60 miliard korun," dodal Tomáš Petržílka.