Celkem třiasedmdesát domácností z celého Českolipska navštíví v těchto a dalších dnech pracovníci statistického úřadu. V sobotu totiž začalo pravidelné statistické šetření Životní podmínky 2013.

Podle nařízení Evropské rady a Parlamentu EU se koná ve všech státech Evropské unie, v České republice již od roku 2005. Šetření potrvá až do 12. května.

Bydlení i zdraví

„Smyslem šetření je především dlouhodobě získávat srovnatelná data o sociální a ekonomické situaci obyvatel v evropských zemích," říká Stanislava Riegerová, ředitelka Krajské správy ČSÚ v Liberci. „V dotazníku jsou obsaženy nejen otázky týkající se bydlení a pracovní aktivity, ale například i zdraví a vzdělání. Na národní úrovni se výsledky využívají především v oblasti sociální politiky státu."

V rámci Libereckého kraje jsou domácnosti na Českolipsku v menšině. Všechny ostatní okresy v kraji budou mít větší zastoupení. Například v okrese Jablonec nad Nisou navštíví tazatelé 110 domácností, v okrese Liberec 142 domácností a v okrese Semily 83 domácností. Celkem se do zjišťování životních podmínek zapojí v Libereckém kraji 408 domácností.

Vyškolení tazatelé při oslovení domácnosti předloží průkaz určený jen pro toto šetření společně s občanským průkazem. Oprávněnost návštěvy tazatele lze ověřit u kontaktního pracovníka krajské správy ČSÚ v Liberci. O konání statistického šetření statistici informovali také starosty měst a obcí, ze kterých budou pocházet vybrané domácnosti. A informaci dostala také policie.

Získané údaje mají být ve všech fázích šetření důsledně chráněné podle požadavků zákona.