To by mohl být ideální důsledek akce, která se odehrála v pátek dopoledne na hřišti v České Lípě - Dubici. Ve fotbalovém turnaji se tu střetly týmy Romů a mančaft českolipských státních policistů. Dvě skupiny, které často stojí proti sobě, se tu teď společně bavily.

„Turnaj má přispět ke zklidnění situace mezi majoritou a minoritou v Česku. Byli bychom rádi, kdyby na nás majorita pohlížela i z jiné stránky a ne jen z té negativní a neházela nás do jednoho pytle. Tenhle turnaj by mohl být prvním odrazovým můstkem," řekl organizátor akce Roman Marcin ze sdružení Roma Česká Lípa.

V prvním utkání turnaje, na který dorazili Romové také z Náhlova či Nového Boru, přehráli policisté tým českolipských Romů. Nic jim nedarovali a jasně vyhráli 8:1. Nutno podotknout, že v romském týmu nastoupila řada hráčů, kteří měli ještě dorostenecký věk.

Hlavní rozhodčí turnaje před zápasem speciálně romský tým upozornil, že se musí hrát čistě a férově. Což vedlo k tomu, že se v okolí laviček začalo vtipně spekulovat.

„Kdybys jednoho od nich sejmul, tak on ti hned nasadí pouta," znělo z té romské. Nebo: „Žádné zákeřné fauly, nebo si na nás počkají za rohem, a bude z toho pokuta za pět set." Nic takového se ale nestalo, hrálo se opravdu s respektem.

„Je to akce, kterou můžeme vnímat pozitivně. Chceme se přiblížit Romům a vztahy s nimi prohlubovat. Problémy jsme s nimi v minulosti měli, ale pokud se více poznáme, mohli bychom příštím problémům umět předcházet," řekl také Ludvík Plecitý z vedení českolipské státní policie.