Originální architekturu, zajímavé stavby i jejich tvůrce hodnotí porotci v již tradiční Soutěži Karla Hubáčka. Vítězem letošního ročníku je novoborské sídlo společnosti Lasvit, která sklem a svítidly vybavuje reprezentativní budovy po celém světě. Ceny si ve čtvrtek večer rozdělili účastníci i v několika dalších kategoriích.

„Vážím si toho, že v našem regionu vznikají stavby, které jsou nejen funkční, ale také krásné. Velice mě těší, že hlavní cenu získala společnost Lasvit. Dokazuje to, že oblast Novoborska je kolébkou kvalitního sklářství a šperkařství a zejména talentovaných lidí, kteří dokáží přinést pozoruhodné a odvážné inovace také do stavitelství,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Sklářská a designérská společnost pro své účely opravila historické domy na Palackého náměstí v Novém Boru, které sloužily sklářům už na konci 18. století. Od loňského června slouží především jako kanceláře, ale i prostor pro zkoušení nových vzorků. Kompletní rekonstrukcí prošly dva objekty dostavěné kolem roku 1790, které před tím obývala novoborská sklářská škola.  Komplex doplnily dvě nové stavby, především unikátní skleněný dům obložený taškami ze skla, které Lasvit vyvinul speciálně pro něj. „Obložení je inspirované tradiční břidlicovou taškou, která se používala na stavbách na Českolipsku už dávno v minulosti,“ vysvětlil architekt projektu Štěpán Valouch.

Sklářské sídlo uspělo i v kategorii novostavba, získalo Cenu veřejnosti a Cenu inovace.

Ahoj léto v Novém Boru.
FOTO: V Novém Boru se rozloučili s létem. Prázdniny ukončily lasery

Ceny pro vítěze kategorií vyrobila opět Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská Železný Brod podle návrhu studenta Romana Mareše. Jeden z partnerů soutěže, Česká mincovna, věnoval pro oceněné medaile Děkujeme a pro absolutního vítěze sadu stříbrných mincí Notre Dame. Celkem se do letošní soutěže přihlásilo 45 staveb a projektů.

Soutěž Karla Hubáčka pořádá Liberecký kraj společně s Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, Svazem podnikatelů ve stavebnictví, Českým svazem stavebních inženýrů a městy Liberec, Jablonec nad Nisou, Česká Lípa, Semily a Turnov. Hlavním organizátorem akce je Agentura regionálního rozvoje.

Cena Karla Hubáčka – Stavba roku Libereckého kraje 2020 – výsledky:

Hlavní výherce – Cena Karla Hubáčka
Sídlo společnosti Lasvit – Nový Bor

Kategorie NOVOSTAVBY
místo – Sídlo společnosti Lasvit – Nový Bor
místo – Malá vodní elektrárna Přepeře II
místo – Nová městská knihovna v Hrádku nad Nisou

Kategorie REKONSTRUKCE
místo – Revitalizace areálu Pivovaru Cvikov
místo – Kittelův dům – rekonstrukce roubeného domu z r. 1747
místo – Rekonstrukce vily Rudolfa Háska, Jablonec nad Nisou

Kategorie JUNIOR
Porota se usnesla cenu neudělit, ale ocenila za účast Petru Kučerovou za Spolkový dům v Chrastavě.

Cena VEŘEJNOSTI
místo – Sídlo společnosti Lasvit – Nový Bor
místo – Věžový vodojem Ohrazenice
místo – Malá vodní elektrárna Přepeře II

Cena INOVACE
Sídlo společnosti Lasvit – Nový Bor

Cena HEJTMANA
Zámek Doksy

Čestné uznání poroty
Secesní bytový dům Korejská v Jablonci nad Nisou – rekonstrukce fasád. Za příkladný přístup společenství vlastníků k celkové péči o historický dům.

Osobnost ve stavebnictví
Ing. Ivo Sušický
Významně se podílel na vzniku jedné z nejvýznamnějších vodárenských soustav v regionu, která zajišťuje dodávky pitné vody a odkanalizování obcí v Libereckém a Ústeckém kraji.