Panelový dům poblíž staveniště nového Sparu na sídlišti Špičák v České Lípě se při stavebních pracích otřásá v základech. Těžké stavební stroje udusávají na staveništi písek a štěrk a dům se třese tak, že v přilehlém paneláku mají lidé strach, že se naruší i zdi domu.
„Je to hrůza. Nejen že se po noční nevyspím, jaký dělají stavební stroje rámus, ale hlavně se třese celý dům. Kýve se nám lustr a ze zdi nám už spadl i obraz. Mám strach, co takové otřesy udělají se statikou domu,“ říká majitel bytu v postiženém domě Petr Prokop. „A to není všechno. Také se tu mnohem více práší. I když máme otevřenou jen mikroventilaci, musíme denně utírat naprášenou hlínu po celém bytě,“ dodal Petr Prokop.
Společnost SPAR o problému neví a za průběh stavby podle slov mediálního zástupce nezodpovídají. „Stavbu supermarketu neprovádí společnost SPAR, nýbrž stavební firma, která zvítězila ve výběrovém řízení. Stavba pochopitelně probíhá na základě platného stavebního povolení, které zohledňuje i dopad stavby na blízké okolí,“ sdělil Jan Vávra, mediální zástupce společnosti SPAR.

„I přesto, že SPAR za stavbu nezodpovídá, přislíbilo vedení společnosti, že situaci spolu se stavební firmou prověří s cílem zajistit, aby krátkodobý dopad probíhající stavby na blízké okolí byl co nejmenší,“ dodal Jan Vávra.
Krátkodobými dopady mají na mysli pravděpodobně zvýšenou hlučnost a prašnost. Jak je to s dlouhodobými dopady jako je možné narušení statiky domu, jsme se zeptali na stavebním úřadu v České Lípě. Obdrželi jsme ale vyhýbavou odpověď.
„V rámci stavebního řízení předložil investor stavby stavebnímu úřadu projektovou dokumentaci, v jejíž technické zprávě je zhodnocení geologických poměrů na základě hydrogeologického průzkumu z dubna 2007. Z předložené zprávy vzešlo, že na staveništi, ani v blízkém okolí nebyly zjištěny žádné projevy nestability horninového masivu,“ informovala tisková mluvčí českolipského Městského úřadu Kateřina Amrichová.
Z toho vyplývá, že pokud se někomu třese lustr, tak se mu to asi jen zdá, a pokud se opravdu domnívá, že to způsobují těžké stroje na staveništi, může se se svou stížností obrátit na stavební úřad. Ten obezřetně do podmínek při udělování stavebního povolení začlenil i následující větu: „Staveništní zařízení v zastavěném území nesmí svými účinky působit na okolí nad přípustnou míru. Nelze-li účinky na okolí omezit na tuto míru, smí se tato zařízení provozovat jen ve vymezené době.“
Podle slov tiskové mluvčí českolipské radnice Kateřiny Amrichové stavební úřad doposud neobdržel žádnou oficiální stížnost na zvýšenou hlučnost a prašnost. Nikdo si zatím nestěžoval ani na otřesy domu.

Další zprávy z regionu najdete zde