„V noci z 12. na 13. prosince byly třemi terénními auty poničeny běžkařské tratě v okolí Polevska, Prysku a Práchně. Jsme hodně naštvaní,“ uvedl předseda klubu SKI Polevsko Jan Šmíd. Jedná se o lokality od kapličky směrem na Polevský vrch a dále od Práchně k vysílači. Rozježděná byla celá louka kolem vysílače a cesta kolem lomu Klučky k posedu směrem ke kapličce.

Šmíd byl s několika kolegy během řádění terénních aut přímo na místě, jistě je identifikovat ale kvůli zasněženým značkám nemohou. „Kromě toho, že ničí naši práci, tak je to také v chráněné krajinné oblasti,“ podotkl Šmíd.

Ilustrační foto.
Za odpady budou lidé v Novém Boru platit stejně

Členové oddílu se rozhodli vypsat na pachatele odměnu pět tisíc korun. Odezva byla rychlá. „Hned potom, co jsme to zveřejnili na sociální síti, začali se ozývat různí svědci, kteří upozornili na konkrétní lidi,“ řekl Deníku Pavel Kortus, který zmíněnou odměnu financoval. Moc s tím ale dělat nemohou. I podle policistů prý není možné nikoho stíhat za rozježdění běžkařské stopy.

Vjezd do chráněné oblasti a nerespektování silničního zákona už postižitelné je, proto oddíl SKI Polevsko žádá případné svědky dalších podobných kratochvílí, aby kontaktovali jeho členy nebo přímo policii.

Škody nakonec pomohli zlikvidovat přátelé ze ski areálu na Polevsku a život jde dál. „Letos už jedu potřetí, dneska to vidím tak na patnáct kilometrů,“ řekl v pátek odpoledne ze svého skútru František Filinger. Zima mu prý není. „To se různě naklání, musíte na tom docela cvičit,“ podotkl.

Těžký sníh láme stromy, hasiči pomáhají s jejich odklízením.
Sněhová nadílka na Českolipsku potrápila pasažéry i hasiče

Příznivci klasického lyžování snahu správců tratí oceňují. „Je skvělé, že tomu ti chlapi dávají ten čas a že na to jsou nějaké peníze z Evropské unie,“ pochválil běžkař Pavel Tvrdík, který s manželkou Barborou v tu dobu vyrážel na první letošní výlet.

BUFET V PROVOZU

A jak jsou na tom místní svahy? „Děláme vše proto, aby ve čtvrtek jely všechny tři sjezdovky,“ řekl správce Ski areálu Polevsko Petr Správka. Sníh už na tamní sjezdovce mají, ale Správka nechce nic uspěchat a připravit pořádný podklad, na kterém se pokrývka udrží déle. „Vše také záleží na počasí,“ doplnil.

Zimní středisko však bude pro návštěvníky otevřené. „Přes víkend už normálně běží bufet a případní běžkaři u nás mohou zaparkovat a vyrazit na námi upravený skateový okruh nebo nahoru na další trasy,“ dodal Petr Správka.

V České Lípě si koledy s Deníkem zazpívalo asi 300 lidí. Zpívalo se na náměstí T. G. Masaryka.
FOTO: Česká Lípa zpívala s Deníkem koledy. Zpěváci se sešli i na náměstí