Už šestý ročník tradičního nočního výstupu na Klíč se konal o uplynulém víkendu v sobotu a stejně jako každý rok čekala na nadšené turisty mnohá překvapení. Zajímavé je, že i přes nepříznivé prognózy počasí a přes fakt, že se celá akce musela kvůli deštivému počasí o týden posunout, letošní množství účastníků dokonce předčilo loňský počet.

Na dětském hřišti v novoborských Arnultovicích u oficiálního srazu se totiž letos zapsalo rekordních sto padesát účastníků, z čehož bylo dokonce třicet dětských. Společně s dobrovolníky a pořadateli celé akce bylo na Klíči celých sto sedmdesát lidí. To už je zcela unikátní návštěvnost. Ti, co se rozhodli vyšlápnout si v noci na Klíč, určitě nelitovali, protože i počasí jako by se v době výstupu umoudřilo.

„Nejkrásnější část z celé cesty bylo náročné stoupání ze sedla při cestě na vrchol, osvětlené hvězdami, měsícem a čelovkami vinoucími se po celém kopci jako had,“ sdělil své pocity z cesty Jan Šmíd, jeden z hlavních pořadatelů nočního výstupu na Klíč ze Ski Polevsko.

Potulný mnich

První překvapení čekalo na noční turisty nedaleko od samotného startu, a to v podobě svíčkami osvětlené lávky přes hlavní silnici, která vlastně tvoří pomyslný vstup do Lužických hor. Strašidelnou noční atmosféru údolí pod Klíčem podtrhovala strašidla na lanech, která projela přímo nad hlavami vlastním očím nevěřících turistů. Kromě těchto přízraků se ještě po cestě pohybovali potulný mnich, hejkal a anděl.

Po první části cesty, která byla opravdu bohatá na zážitky, čekalo na odvážlivce občerstvení, a to v romantickém prostředí u Kamzičí studánky přímo pod Klíčem. Z rukou lesních žínek se podávaly koláče, šťáva z lesních plodů a pramenitá voda přímo z hlubin Klíče.

Po příjemné občerstvovací zastávce už nezbývalo než zatnout zuby a začít stoupat na vrcholek Klíče. Noční turisty, kteří svými čelovkami vytvořili svítícího hada, který doslova ovinul celou horu Klíč, viděli krásně obyvatelé celého Svoru, přičemž i pro ně to musí být neméně hezká podívaná. „Pokaždé si užívám pohled na rozsvícená města a noční krajinu. V dálce bylo možné pozorovat světlo z Ještědu, Jedlovou nebo českolipský Špičák,“ popsal výhled z vrcholku Klíče Jan Šmíd.

Na vrcholku se již tradičně vyhlašovali nejmladší, nejstarší účastník a také ten z nejvzdálenějšího místa. Tímto výletníkem byl Hermann, který pochází až z rakouského Tyrolska. Nejmladším účastníkem byl teprve pětiletý Pepa Soukup a nejstarším turistou se stal pan Tichý. Ostatní také zkrátka nepřišli, protože každý, kdo se dostal až nahoru, obdržel v cíli pamětní list.

Tečkou celé akce, kterou podpořilo mimo jiné i město Nový Bor z grantového fondu, byl panáček chutného moravského calvadosu a slané tyčinky.
„Celá akce se opravdu vydařila. Dokonce si myslím, že tento ročník patří k těm nejzdařilejším. Radost nám akorát kazila parta výrostků, kteří se na Klíč přišli spíše pobavit,“ zhodnotil průběh akce Jan Šmíd.

Adéla Vachtová