Po stížnostech studentů na stravu otevřela Akademie Vězeňské služby ČR ve Stráži pod Ralskem novou jídelnu situovanou přímo v objektu vzdělávacího zařízení s výhledem na strážské jezero a libereckou dominantu Ještěd.

Vedoucí kuchyně Vladimír Bem nyní dávám dohromady kolektiv kuchařů. „Tohle je sen každého kuchaře,“ ukazuje při čtvrtečním slavnostním otevření mrazicí box o velikosti menší místnosti.

Podotýká, že má na starosti i sestavu jídelníčku, k dispozici jsou tři chody. Dvě hutnější jídla a jedno lehčí, někdy i ve veganské nebo vegetariánské variantě. Původně ho zamýšlel spíše pro ženy, ale často ho prý volí i muži.

„Měla jsem již možnost ochutnat pokrmy uvařené naším personálem a byly velmi dobré. Doufám, že naši studenti, kteří si je dají poprvé v pondělí 8. ledna budou stejně spokojeni, jako jsem já,“ nešetří chválou ředitelka Akademie Vězeňské služby Martina Gänsel. „Mám velkou radost, že se nám podařilo tuto jídelnu vybudovat, protože mám pocit, že jsme to našim kolegům z věznic dlužili,“ nadšeně dodává.

Kuchařům budou vypomáhat i odsouzení. Jeden z mužů za mřížemi, David Bém uvedl, že to je pro vězně velký krok kupředu. „Je to tu hezké, čisté, hodně se tu naučíme. Přístup je profesionální a jsme tu spokojení. Je lepší být v kuchyni než uvnitř ve věznici,“ říká a přiznává, že je to i příjemný zdroj příjmů.

„Pracujeme na základě smlouvy, dostáváme peníze na kantýnu a výstup, abychom si něco našetřili. Z těchto financí se dá úplně normálně vyžít, nemusíme zatěžovat rodinu. Příbuzní nám nemusí posílat nic navíc. A také se zdravě a kvalitně najíme,“ vysvětluje spokojeně a přiznává, že má obrovskou motivaci. Nedávno se totiž stal otcem.

„Pokud, to nezvládnu kvůli svým dvěma ženským, tak už snad ani nemám právo být na svobodě,“ zdůraznil a oči mu září štěstím.

Spolupráci s vězni si pochvaluje i vedoucí kuchyně Vladimír Bem. „Pro vězně je to více méně za odměnu. Po mých zkušenostech, kdy jsem 7 let vařil ve věznici, jsem si všiml, že v kuchyni pomáhají rádi,“ rekapituluje své zkušenosti a připomíná, že si ale člověk musí být vědom skutečnosti, že pracuje s odsouzenými a pravidla se musí pevně dodržovat.

Svůj post vedoucího kuchyně v Akademii Vězeňské služby si doslova vyvařil. „Byli se mnou spokojení, proto jsem dostal nabídku. Je to pro mě výzva,“ přiznává.

Tomáš Kafka ze společnosti CL-Evans, která stravovací zařízení zhotovila, má na obědy ve Stráži pod Ralskem vlastní vzpomínky. Tehdy pracoval ve společnosti Diamo, a jak s nadsázkou řekl projektem se mu splnilo dávné přání staré bezmála 30 let. „V devadesátých letech jsem pracoval v Diamu, obědvali jsme v místním podniku a vždy jsme se snažili vyhnout době, kdy chodí jíst dozorci. To se tam najednou nahrnulo 300 modrých uniforem a nebylo to úplně komfortní. Takže věřím, že toto zařízení potěší i lidi, kteří pracují ve Stráži pod Ralskem,“ říká se smíchem a ve stejném tónu dodává: „Je s podivem, jak se podvědomá přání plní, aniž by to člověk plánoval a ještě má tu možnost být toho účasten a osobně je realizovat.“

Samotná stavba prý probíhala bezproblémově a podle plánu. Jídelna s kapacitou 90 osob, kuchyní s vývařovnou pro 500 jídel s celodenním provozem, který zahrnuje výdej snídaní, obědů a večeří bude v provozu 5 dní v týdnu.

Protože na pozemku panují nepříznivé geologické podmínky, způsobené málo únosnými zvodnělými zeminami a vysokou hladinou podzemní vody, je objekt založen na soustavě 39 vrtaných železobetonových pilotů. Stavba byla zhotovena za 370 dní od předání staveniště a konečná částka za výstavbu se vyšplhala na 85,5 milionů korun.

Délka nástupního kurzu příslušníka dosahuje například 15 týdnů a studenti jsou plně závislí na zdejším stravování. Akademie Vězeňské služby ČR má celorepublikovou působnost a je jediným vzdělávacím zařízením pro české vězeňství.