Počítá s tím studie, kterou pro radnici připravuje dvojice architektů. Zahrnuje zámecký vrch, náměstí i okolí vodní nádrže Horka.

Město chce se svými plány v tzv. klidových zónách dosáhnout na dotace z Evropské unie. Nové plánovací období startuje už příští rok, proto radnice začala s přípravami už nyní.

Náměstí bude nejdražší

„Studie návrhů na úpravy jednotlivých lokalit se týkají rozsáhlejších a nákladnějších projektů. Samozřejmě menší práce, nákup laviček, odpadkových košů či úpravy cest bychom chtěli financovat z vlastních prostředků," vysvětlila starostka Stráže pod Ralskem Věra Reslová.

Podle ní bude nejméně finančně náročná úprava zámeckého vrchu a nejvíce peněz naopak spolkne případná obnova náměstí. „Ještě před rekonstrukcí budeme muset nechat udělat archeologický průzkum, který je finančně náročný a trochu se obáváme výsledku, protože podobný průzkum se tu ještě nedělal," uvedla starostka.

Plánované úpravy pláže u nádrže Horka.Nad budoucí podobou klidové zóny se architekti už dvakrát sešli s obyvateli Stráže pod Ralskem. Poslední setkání proběhlo tento týden v pondělí, kde se rozhořela debata kolem rekonstrukce náměstí. Místním se příliš nezdá, že by jeho spodní část měla zůstat prázdná, bez zeleně a dalších prvků.

Chybí místo pro jarmark

Odborníci občany zatím neobměkčili ani plánovanou dlažbou místo nevzhledného asfaltu. „Město nemá žádné volné větší prostranství. Pokoušíme se občany přesvědčit, že jde o jediné místo, kde se může konat koncert nebo uspořádat jarmark. V těchto místech se tradičně rozsvěcí i vánoční strom, který by v případě vysazení nových stromů zanikl, nebo aspoň nebyl dominantou," zdůraznil architekt Vladimír Balda, který studii připravuje společně s Martinem Hilpertem.

Že se autoři snaží brát nápady obyvatel v potaz, dosvědčuje nově zapracované obnovení studny na konci náměstí. „Při prvním veřejném jednání nás místní upozornili na zasypanou studnu. Do studie jsme ji zapracovali, ale zatím pátráme. Nevíme ještě, kde přesně bývala, jak je hluboká, ale zkusili bychom ji zprovoznit nebo nějak zviditelnit," dodal Vladimír Balda.

Finální koncept by mělo mít vedení Stráže pod Ralskem na stole koncem září. „Se studií předložíme i odborný finanční odhad rozpočtáře a na městě pak bude rozhodnout se podle vlastních finančních možností, kdy se která část rekonstrukce uskuteční," řekl Vladimír Balda.

Plánované úpravy pláže u nádrže Horka.

Budoucí podoba náměstí. Zatím jen na obrázku.