„Výstavba rodinných domů probíhá nejen ve městě, kde jsou zastavovány dříve vybourané proluky, ale hlavně se staví ve dvou nových lokalitách. Konkrétně se jedná o oblast bývalých kasáren a rozrůstá se nám okolí ulice Fibichovy,“ upřesňuje Věra Bradáčová, starostka Stráže pod Ralskem.

V prostoru bývalých kasáren město získalo finanční prostředky na vybudování infrastruktury prostřednictvím dotačních programů úprav bývalých vojenských areálů od ministerstva pro místní rozvoj. Strážští díky tomu mohli postavit komunikace včetně vodovodních řadů a kanalizací nezbytných právě pro výstavbu nových rodinných domů.

„Vznikla tu nová ulice Krajní, kde je dvacet parcel, na nichž dnes stojí třináct rodinných domů a další tři jsou rozestavěné,“ konstatuje strážská místostarostka Jitka Urbánková a doplňuje, že zbývající čtyři parcely jsou již také prodány a jejich vlastníci se na stavbu připravují.

Stavebníci se podílejí na sítích

O něco komplikovanější je situace v lokalitě ulice Fibichovy, která je na opačném okraji města. „Zdejší pozemky, jež jsou územním plánem určené k zastavění, nevlastní pouze město, tak jak je tomu v ulici Krajní,“ vysvětluje Věra Bradáčová s tím, že tak nemají možnost získat finanční prostředky prostřednictvím dotací. Radnice se proto spojila se stavebníky, kteří tu mají zájem stavět, a nová ulice Luční vzniká za finanční spoluúčasti obou stran.

Navzdory problémům tu stojí již šest nových rodinných domů a v současné době město uzavírá další plánovací smlouvu s dalšími pěti stavebníky. „Potenciálně je ve zdejší lokalitě ještě pětatřicet volných stavebních parcel, ale bohužel předpokladem dalšího pokračování výstavby je, že součástí nové kanalizace musí být přečerpávací stanice odpadních vod včetně vybudování výtlačného potrubí. To se však nedá provádět na etapy,“ podotýká starostka Bradáčová.

Ve Stráži pod Ralskem tak stojí před otázkou, jak získat finanční prostředky na zainvestování těchto pozemků, aby zde mohla výstavba rodinných domů nadále pokračovat.