ZAJIŠTĚNÍ VEŘEJNÉHO POŘÁDKU

„Podíl strážníků na zajištění veřejného klidu a pořádku není zanedbatelný. Působí především v oblasti přestupkového zákona. Pomáhají udržovat pořádek v komunitě, která strážníky platí – ve městech a v obcích,“ hodnotí činnost městských policií emeritní policejní plukovník a bývalý zástupce krajského policejního ředitele pro Severočeský a později pro Ústecký kraj František Hamerle.

Soutěž s názvem „Českolipský laický záchranář," kterou připravila Střední zdravotnická škola z Děčína, hostila ve středu Nemocnice s poliklinikou v České Lípě.
Školáci z Českolipska soutěžili v podání první pomoci

Vybírání pokut od řidičů a měření rychlosti by podle Hamerleho mělo být pro městskou policii jen okrajovou činností. „Souhlasím s primátorem Teplic Jaroslavem Kuberou, že městská policie má dohlížet na pořádek a pomáhat občanům. Řidiči ať se zabývá dopravní policie,“ dodává Hamerle. Českolipský psycholog Miroslav Hudec je smířlivější: „Řidiči jsou součástí komunity. Svým chováním ovlivňují okolí i zdraví lidí. Proto považuji sledování dopravních přestupků strážníky za prevenci.“Například v téměř čtyřicetitisícové České Lípě působí v současnosti 33 strážníků. Dva další jsou takzvaní čekatelé, kteří dostanou odznak po absolvování zkoušek. Mimo to má českolipská městská policie čtyři operátory kamerového systému, mluvčí či údržbáře. 

Zubr (bizon) je největším volně žijícím přežvýkavcem v Evropě.
Myslivci v těchto dnech zpestřují zvěři jídelníčky. Zubry dokrmují každý den

„Za rok 2017 byly náklady na provoz 26 115 000 korun,“ uvedla mluvčí českolipských strážníků Eva Vlastníková.V této částce jsou ale započítány i náklady na obnovu vybavení. V loňském roce například městská policie pro všechny strážníky pořídila za necelého půl milionu korun nové pistole, letos přichází na řadu nákup dvou služebních aut, dohromady za téměř milion.

NEJVĚTŠÍ TO MÁ NEJTĚŽŠÍ

„Čím větší město, tím větší náklady na bezpečnost. Jde o přímou úměru platící kdekoli na světě,“ upozorňuje bývalý policejní psycholog Josef Kovářík.  Souhlasí s ním i mluvčí liberecké městské policie Daniela Bušková. Krajské město se například musí vypořádat s lidmi bez domova, kteří se v Liberci kumulují v centru města. „Naštěstí máme strážníky, kteří jsou ochotni se těmto lidem věnovat i nad rámec svých povinností,“ připomněla Bušková.

Přímo před kamerou, která je umístěná v autě městské policie, projel přejezdem v Bezručově ulici v České Lípě osmatřicetiletý řidič osobního automobilu.
VIDEO: Hazardér projel přejezdem v Lípě na červenou přímo před strážníky

Podle ní platí pravidlo, že činnost městské policie kopíruje život města. Zdejší strážníci tak musí být připraveni na vyhrocená sportovní utkání nebo na velké kulturní akce. Od roku 2012 také liberecká městská policie pomáhá Frýdlantu, kde každý den působí dvoučlenná hlídka. V současnosti na Liberec dohlíží 80 strážníků, dalších pět jich letos přibude. Rozpočet Městské policie Liberec je přes 60 milionů.

DOHLÉDNOU I NA MENŠÍ

Sbory městské policie si zřizují také menší města, i když to pro ně často není jednoduché. Například v pětitisícových Doksech už dlouhé měsíce shání posily. Na veřejný pořádek zde v současnosti dohlížejí pouzí dva strážníci. Do plného stavu chybějí další tři.Zhruba rok slouží strážníci také v Kamenickém Šenově. Podle starosty čtyřtisícového města Františka Kučery bylo zřízení městské policie během na dlouhou trať. A i zde byl největší problém sehnat strážníky, kteří mimo jiné musejí absolvovat náročné zkoušky. Ty se navíc po třech letech opakují.„Oslovili jsme bývalé policisty, bachaře nebo hlídače a nikdo nechtěl právě kvůli těm zkouškám. Myslím si, že je ten zákon zbytečně přísný,“ popsal Kučera nelehký zrod obecní policie.

„Někdy si sedne a rozvalí se v pneumatice, různě se drbe a prostě odpočívá,“ říká o medvědovi Medouškovi kastelán zámku v Zákupech Petr Weiss.
Zámek Zákupy vyhlašuje soutěž na počest narození medvěda

Čtyřčlenný sbor se jim ale nakonec zdárně podařilo sestavit, do plného stavu chybí doplnit jen posledního strážníka. Zdejší městská policie navíc zřejmě bude už brzy působit i v okolních obcích. Kamenický Šenov jedná se sousedním Pryskem a Novým Oldřichovem o sdílení strážníků. Ti obcím, které by si zřízení vlastního sboru nemohli dovolit, pomohou například odradit řidiče parkující svá vozidla na zapovězených plochách u místních komunikací, případně také při zabezpečení kulturních akcí. Výhodné to bude pro obě strany. „Pomůže nám to samozřejmě pokrývat část nákladů na provoz,“ podotkl Kučera. „Městský strážník je v první v terénu, jsme mezi lidmi, máme s nimi osobní bezprostřední kontakt a řešíme s nimi i věci, na které státní policie nemá čas,“ doplnil velitel šenovských strážníků Harry Knie.

Kromě nových garáží budou mít záchranáři brzy i nové sanity.
Záchranáři v České Lípě budou mít nové zázemí i vozy