Nepiješ alkohol před jízdou autem? Tumáš nealkoholické pivo! Drobnou výpomoc s dodržováním pitného režimu, což je podle odborníků pro udržení pozornosti za volantem nadmíru důležité, nabízejí v těchto dnech i silniční kontroly v Libereckém kraji. V pondělí odstartovala akce nazvaná Řídím, piju nealko pivo. Kampaň dorazí na Českolipsko v pátek.

„Cílem preventivního projektu je neustále upozorňovat řidiče na to, že je nutné dodržovat zákon o provozu na pozemních komunikacích, tedy že je naprosto nulová tolerance k alkoholu za volantem. A aby raději „sáhli" po nealkoholickém nápoji, třeba nealkoholickém pivu," říká krajská policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

Všichni řidiči, kteří během kontroly budou mít negativní zkoušku na alkohol, obdrží z rukou promotérky Českého svazu pivovarů a sladoven nealkoholické pivo a jednorázový alkotest.

Kampaň zatím proběhla na Jablonecku a Semilsku. Policisté během dvou dnů zkontrolovali osmdesát řidičů. Nealkoholické pivo si odváželi všichni. „Musel jsem se až smát. Když mě stavěli, tak jsem se nejdříve trošku lekl, i když jsem věděl, že mám vše v pořádku. Nechali mne dýchnout a pak jsem dostal láhev pita," reagoval pobaveně asi padesátiletý řidič, jehož zastavili v pondělí odpoledne policisté v Turnovské ulici v Jablonci.

Dopravních nehod, které zavinili řidiči pod vlivem alkoholu loni na Českolipsku přibylo. Podnapilí šoféři způsobili na silnicích v regionu 76 karambolů (z celkových 1168), v předešlém roce 2012 to bylo o osm méně.

Už ve čtvrtek čeká šoféry na Českolipsku také preventivní akce s názvem Chraň život svůj i ostatních. Řidiči si budou moci vyzkoušet poskytnutí první pomoci a za odměnu dostanou novou autolékárničky s logem Policie ČR a Krajského úřadu Libereckého kraje.