Ne příliš zimní počasí a také fakt, že je do Vánoc relativně ještě dost času, znamená, že ke stánkům s vánočními stromky ještě nechodí davy lidí. Od pultů tak prodejcům mizí zejména krásné a drahé stromky. Velká poptávka je po černé borovici, stříbrném smrku a také po kavkazské jedli. Hlavní nápor očekávají stromkaři od víkendu.

„Kolik lidí přijde, ale záleží také na tom, jak jsou stromky zásobené supermarkety. Loni jich měly málo a rychle je vyprodaly. My jsme se potom den před Vánoci nezastavili,“ říká Vít Kašpar, který prodává stromky u obchodního domu Andy v České Lípě. V loňském roce se mu podařilo prodat všechno, co měl. Na poslední chvíli mu od rukou brali lidé téměř cokoliv.

Prodejci stromků na Českolipsku nabízí lidem okolo pěti druhů stromků. Nejlevnější jsou většinou smrčky ztepilé, nejdražší je potom kavkazská jedle. Vedle těchto dvou druhů jsou k dostání také stříbrné smrčky a několik druhů borovic, včetně krásné borovice černé.

„Velkých třímetrových jedlí za téměř dva tisíce korun jsme prodali už asi pět. Ti lidé jen přijdou, ukáží na stromek a ani se neptají, kolik stojí,“ potvrzuje zájem kupujících o drahé stromky Richard Kratochvíl, který je prodává u českolipského Kauflandu.

Nejčastějším doplňkovým zbožím stromkařů jsou nařezané svázané větvičky a jmelí. U Kauflandu nebo u českolipského Intersparu ale lidé koupí také vázané stromky nebo dřeviny v květináčích. Ty jsou ostatně k dostání také v sousedním OBI.

„Naší výhodou oproti hypermarketům je, že máme hezčí stromky. A často také levnější. Ale je také pravda, že oni zase můžou ceny lépe přizpůsobovat konkurenci,“ podotýká Michal Dub, který nabízí dřeviny u obchodního domu Andy v České Lípě.

Stromky lze od prodejců koupit už od výšky jednoho metru, nejvyšší dřeviny pak měří okolo tří metrů. Právě o ty, i když jsou nejdražší, je v současnosti největší zájem. Někteří prodejci určují cenu podle centimetrů, někteří si ale účtují peníze podle druhu stromku. Samozřejmostí je, že zákazníkovi prodejci stromek před odchodem zabalí do síťoviny. Provázky ke svázání používá už jen málokdo.

„Doufám, že brzy začne trochu mrznout, aby lidé dostali tu správnou vánoční náladu a přišli si pro stromek. I když je normální, že u nás nechávají všichni nákup na poslední chvíli,“ přemítá Vít Chalupníček, který stromky prodává ve svém hobby centru Beruška ve Cvikově.

Příliš brzy je také zatím na prodej vánočních kaprů. Čerstvé šupináče ale lidé dostanou například v rybárně Triton na Škroupově náměstí v České Lípě. Tam za kilo ryby dají 86 korun.

Co všechno mají připravené stromkaři?

Jaké stromky se dají koupit:
Smrk ztepilý, pichlavý (stříbrný)
Borovice černá, konkorda, lesní
Jedle kavkazká, velká

Co nabízí prodejci jako doplňkový sortiment:
Jmelí, nařezané větve, vázané stromky, stromky v květináči

Za kolik korun a jak vysoký stromek pořídíte:
Vít Chalupníček, Beruška Cvikov výška: 1,3m-2,8m, nejlevnější stromek 150 Kč, nejdražší 690 Kč
Michal Dub, u OD Andy, Česká Lípa výška: 1,2m-3m, nejlevnější stromek 150 Kč
Vít Kašpar, u OD Andy, Česká Lípa výška: 1m-3m, nejlevnější stromek 100 Kč, nejdražší 600 Kč
Kaufland, Interspar výška: 1m-3m, nejlevnější stromek 249 Kč, nejdražší 1799 Kč
OBI výška: 1m-2,2m, nejlevnější stromek 199 Kč, nejdražší 699 Kč