Studánka pod kopcem Klíč u Nového Boru dostala nedávno originální dárek. Vladimír Patzák, známý výtvarník a malíř, vytesal ze žuly misku ve tvaru květiny, kterou studánce pod Klíčem (na snímku) věnoval.
Jeho zálibou je malování obrazů, řezba do dřeva, železničních pražců a tesání do pískovce. „Rád chodím po kraji, a tak se často v mých obrazech objevuje kopec Klíč, který mě stále inspiruje. Kolikrát jsem šel okolo této studánky a přemýšlel, jak ji vylepšit,“ říká Vladimír Patzák.
Na prvního máje letošního roku mu to nedalo a alespoň tam umístil hrnek, aby každý pocestný, který toto místo navštíví, mohl zahnat žízeň. „Pak jsem se rozhodl vytesat ze žuly něco, co by zapadlo do místního koloritu. Kámen jsem dopravil na místo pod Klíčem také díky příteli Jardovi Urbanovi a hajnému Slánskému,“ dodává výtvarník Vladimír Patzák.
Strmý znělcový kužel Klíč, vysoký 760 metrů, se nachází nedaleko Svoru a výrazně převyšuje ostatní kopce v okolí. Skalnatá plošina na jeho vrcholu umožňuje vynikající panoramatický rozhled na Lužické hory. ⋌