Mimoňské gymnázium se jako jediné v kraji pyšní titulem Fairtradová škola. Pomoci rozvojovým zemím se tu systematicky věnují dva roky. „Nyní jsme se kromě spravedlivého obchodu v zemích globálního jihu rozhodli podpořit i africké školáky. Uspořádali jsme besedu na téma Keňa a výtěžek poputuje tamním dětem,“ říká učitel a hlavní koordinátor fairtradových aktivit ve škole Václav Hylmar. Díky hojné účasti se podařilo vybrat na osm tisíc korun.

Petr Fletcher náhodou objevil ve vídeňském antikvariátu pozůstalost rodiny Wünschů. Na jejím základě vydal knihu popisující život ve druhé polovině 19. století, rámovanou příběhy příslušníků významného kupeckého rodu ze Stružnice.
FOTO: Historii kupců zkoumal Petr Fletcher roky. Z usilovné práce vznikla kniha

Peníze do jedné z nejchudších škol v Keni poveze Pavel Justich, který za pomoci svých přátel natáčí filmy o skromném životě místních obyvatel a kmenů hluboko ve vnitrozemí. Právě jejich projekcí ve školách, jako v případě mimoňského gymnázia, získává peníze na nákup nejdůležitějších věcí pro africké školáky.

„Máme asi 1 200 kilometrů od Mombasy vesnickou školu pro přibližně 150 dětí, které kupujeme jen nutné školní pomůcky a chemikálie na očištění vody k pití. Té je největší nedostatek. Vidět úžasnou vděčnost domorodých, srdečných lidí je naší odměnou,“ podotýká Pavel Justich.

Česko zpívá koledy v České Lípě.
Zpívání koled s Deníkem spojí ve středu lidi v celé zemi. Přidá se i Českolipsko

Mimoňským školákům přivezl na besedu ukázat i africké zbraně, předměty denní potřeby nebo hudební nástroje. Akci přes telemost chvíli sledovali i Justichovi přátelé přímo v Nairobi, kteří mu na expedicích pomáhají. Na další cestu do Keni se profesí producent a hudebník chystá na začátku příštího roku.

„Každý rok se vracíme do míst, kde natáčíme filmové dokumenty o životě místních obyvatel a jejich úžasné povaze. Vždy se snažíme získat peníze jen z projekcí mých natočených filmů. Nikdy nedáváme peníze, ale jen nakupujeme. Ale i za málo tam umíme hodně pomoci,“ dodává Justich.

Vánoční tvořivé dílny ve Stráži pod Ralskem.
FOTO: Dílny i jarmark. Ve Stráži pod Ralskem zavládl duch Vánoc

Podporu obyvatel v rozvojových zemích se v Mimoni snaží zapojit nejen do výuky. Fairtrade studenti prezentovali na říjnové výstavě ve školním arboretu a zámeckém parku nebo na nedávném dni otevřených dveří, kdy návštěvníci mohli ochutnat „férovou“ kávu či sušenky.

„Některé suroviny využívá školní kuchyně během týdne férového vaření, který se koná každé čtvrtletí. Jedná se například o kakao, čaj, čokoládu nebo koření do jídel,“ uzavírá Václav Hylmar.