Na Českolipsku půjdou v pondělí a úterý „nanečisto" k urnám studenti jediné školy VOŠ sklářské a SŠ Nový Bor.

Středoškoláci budou volit politické strany, které kandidují do Evropského parlamentu, a volby si tak vyzkoušejí ještě před hlasováním reálným.

„Řádné volby do Evropského parlamentu se u nás dlouhodobě netěší velké pozornosti voličů. Věřím, že Studentské volby do Evropského parlamentu pomohou dostat evropská témata do běžné školní výuky. A přispějí k tomu, že se nad nimi mladí lidé budou více zamýšlet a diskutovat o společné Evropě," říká Karel Strachota, ředitel programu Jeden svět na školách společnosti Člověk v tísni, který inicioval první studentské volby v roce 2010.

Studentské volby jsou vzdělávacím projektem, který mladé lidi seznamuje s fungováním volebního systému a základními demokratickými principy a zásadami. Zájem o zapojení do tzv. voleb „nanečisto" neprojevují pouze pedagogové, ale také studenti.

„Žáci se mě neptají, jestli budou mít během voleb volno, jak by se dalo očekávat, ale zajímají se, kdo bude ve volební komisi, protože právě účast ve volební komisi je mezi nimi velkým trhákem a mladí lidé ji berou velmi odpovědně," říká učitelka dějepisu, společenských věd a francouzštiny Renata Trtíková z nymburského gymnázia.

Studentské volby do Evropského parlamentu jsou v pořadí již pátými volbami, které Člověk v tísni organizuje. Před čtyřmi lety, kdy se studentské volby konaly na školách poprvé, se otevřela bouřlivá debata o jejich legitimitě a smysluplnosti. Přestože mnohé odmítavé reakce postupem doby odezněly a studentské volby se jakožto vzdělávací projekt staly běžnou součástí výuky na některých středních školách.

Loňské parlamentní studentské volby se konaly například na českolipském gymnáziu nebo Euroškole Česká Lípa.