I když nedělní přívalové deště po několika týdnech konečně přinesly do regionu kýženou závlahu, pro majitele vyplavených sklepů možná až přespříliš, z hlediska statistik Českého hydrometeorologického ústavu se jedná jen o „plivnutí do vody“. Za poslední týdny září napříč okresem v drtivé většině nulová hodnota srážkového úhrnu.

Kulturní dům Crystal Česká Lípa.
Strop v KD Crystal opravují. Nebezpečí nehrozí

Přímo na břehu Ploučnice v centru České Lípy leží rozsáhlý sportovní areál. Část s antukovými kurty má ve správě místní tenisový klub. „Letos jsme kurty za více než tři sta tisíc opravili. Kdybychom je nekropili, zničí se,“ tvrdí správce kurtů Bohuslav Brožovský.

Aby se provoz oblíbeného sportoviště nezastavil, musí si zde antuku skrápět z vodovodního řadu. Ta je oproti vodě získávané jen za náklady na běh čerpadla o poznání dražší. Metr krychlový stojí bezmála stokorunu. „My si tady čerpáme naši drahocennou kvalitní vodu ze země a necháváme unikat tuhle do moře,“ kroutí hlavou Brožovský.

Muzejní noc v České Lípě.
OBRAZEM: Muzejní noc v České Lípě

Zákaz vydal k 1. červnu Městský úřad v České Lípě. „Zákaz je vydán na základě dlouhodobých přetrvávajících klimatických podmínek, vlivem nichž došlo ke kritickému snížení průtoků na tocích,“ uvádí v odůvodnění vedoucí vodoprávního úřadu Alexandra Plíšková. „Může tím dojít ke kyslíkovému deficitu a závažnému ohrožení vodních a na vodu vázaných ekosystémů a k ohrožení zajištění funkcí vodních toků,“ dodává Plíšková. Ta zároveň podotýká, že pokud by podmínky umožňovaly odvolání zákazu, úřad tak neprodleně učiní.

Hned vedle výše zmíněných kurtů je fotbalové hřiště ve správě městské příspěvkové organizace Sport Česká Lípa. Zde vyřešili zákaz šalamounsky, vodu jim do mezinádrže vozí v cisternách místní dobrovolní hasiči. „Naše organizace si nemůže dovolit kropit z vodovodního řadu, ty peníze by pak chyběly jinde. Panu místostarostovi (Jurajovi Ranincovi pozn. red.) se podařilo dojednat alespoň tuhle spolupráci. Hasiči mají místo, odkud mohou vodu legálně čerpat,“ říká ředitel Sport Česká Lípa Pavel Císař.

Současným majitelem továrny v průmyslové čtvrti Dubice je od roku 1998 kanadský koncern Bombardier, pro jehož železniční divizi v současnosti závod vyrábí zjednodušeně řečeno korpusy budoucích vlaků.
Českolipské vlaky slaví sto let. Výroba jede dál

V podobné situaci je i fotbalové hřiště v nedalekém areálu Lokomotiva. I toto sportoviště spadá částečně pod správu příspěvkové organizace. Zde by měl do budoucna problémy se suchem vyřešit zbrusu nový závlahový systém disponující vlastní studnou. Naopak „vysmátí“ mohou být fotbalisté Dubice. Jejich hřiště leží v sousedství zatopené pískovny, kde je vody dost a zákaz se na tyto vodní plochy ani nevztahuje. „A navíc je u nás pískové podloží, přes které toho většina proteče zase zpátky,“ uvádí předseda Spartaku Dubice Jiří Jelínek.

Současné ztráty bude možné vyčíslit, až sucho pomine. Už teď je ale zřejmé, že nebudou malé. „Nese to jasné znaky přírodní katastrofy, vyšší moci. Uvidím, zda to bude možné nějak následně řešit s pojišťovnou,“ dodává Pavel Císař.

Hasiči z celé republiky vytvořili v Praze za doprovodu světel a hudby hasičskou vodní fontánu, které se konala při příležitosti 100. výročí vzniku Československa.
Rekordní fontánu si vysnili už před před lety