Plesy, výstavy, divadelní představení nebo jedno ze zastavení cvikovského etnofestu. Na to všechno budou moci lidé chodit do zrekonstruovaného hotelu Sever ve Cvikově. Budova je zkolaudovaná a zaměstnanci městského kulturního střediska pilně pracují na programu akcí, které se budou ve multifunkčním společenském a kulturním centru Sever konat. Na rozjezd bývalého hotelu ale vrhá stín fakt, že zastupitelé Cvikova na svém čtvrtečním zasedání budou projednávat také otázku případného zrušení kulturní příspěvkové organizace města.

„Sever je zkolaudovaný, jeho provozovatelem je město Cvikov, o program se zatím starají zaměstnanci městského kulturního střediska,“ podotkl místostarosta Cvikova Jaroslav Švehla.

Budovu bývalého hotelu Sever koupilo město zhruba před šesti lety v dražbě za téměř 1,3 milionu korun. V té době z výstavního objektu byla ruina. Peníze na rekonstrukci se podařilo představitelům města získat před třemi lety z Operačního programu NUTS II Severovýchod.

První byli školáci

Náklady na opravu se vyšplhaly až ke zhruba 62,5 milionům korun, deset milionů šlo z městské kasy. V nově zrekonstruované budově je nyní velký sál s kapacitou 300 míst, a také například internetová kavárna, galerie a šest pokojů ve druhém patře, které prozatím budou sloužit jako klubovny pro místní spolky. Centrum Sever místní oficiálně otevřeli v listopadu loňského roku.

Velkého sálu využil již tuto sobotu Svazek škol Schkola, který zde uspořádal tradiční Novoroční koncert. Byla to první akce po kolaudaci Severu.

„Svazek škol spojuje základní školy z Česka a Německa. Novoroční koncert je naší tradiční akcí, každý rok se koná v jiném městě. Letos proběhl u nás mimo jiné proto, že jsme se chtěli pochlubit nově zrekonstruovaným centrem Sever,“ upřesnil Ivo Čeřovský, ředitel ZŠ a MŠ Bohumila Hynka ve Cvikově.

Na koncertě v sobotu vystoupili kromě místních školáčků také žáci například ze základní školy v Rumburku nebo v německém Jonsdorfu. Zahájit přehlídku divadelních i tanečních vystoupení nadaných dětí školou povinných přijela náměstkyně ministra školství Eva Bartoňová. „Přišlo se na nás podívat odhadem tři sta lidí a všichni si pochvalovali, jak to v Severu krásně vypadá. Někteří z těch lidí v něm byli poprvé,“ doplnil Čeřovský.

Podle zaměstnanců městského kulturního střediska je potřeba, aby si lidé zvykli na to, že se v Severu něco děje a naučili se na kulturní akce v něm pořádané chodit. Podle nich je nutné, aby do něj jezdili také lidé z okolních měst, protože Cvikovští by kapacitu sálu nenaplnili. „Další velkou akcí v Severu je ples města dvacátého osmého ledna a také fotbalový ples, na který lidé mohou přijít osmnáctého února,“ informoval Jaroslav Švehla.

Kromě osudu zaměstnanců městského kulturního střediska, o kterém budou zastupitelé jednat ve čtvrtek, visí otazník rovněž nad internetovou kavárnou v Severu. Je otázkou, zda o ni bude mít někdo v čtyřapůltisícovém Cvikově zájem. „Nevyužitá ale kavárna nezůstane. Plánujeme tam třeba pořádat veřejná zasedání zastupitelstva. Důležité nyní je, že dům stojí a to ostatní se teprve uvidí,“ doplnil Švehla.