Této chráněné květině bude věnovaná nová naučná stezka, která právě vzniká ve Svoru jako součást česko-německého projektu Skřítci z přírody i hory přenesou.

„Naučná stezka je již proznačena, její otevření je závislé na rekonstrukci přístupové komunikace, která je její součástí," uvedla starostka Svoru Kateřina Jonáková. Na otevření si turisté musí počkat do října. Procházky při plném květu lilie zlatohlavé si návštěvníci užijí až v období od června do srpna, kdy až 150 centimetrů vysoká rostlina obvykle vykvétá.

Hřiště i parkoviště

Kromě aktivní procházky dvoukilometrová stezka poskytne i zajímavosti o obci. Její součástí bude odpočívadlo, herní plocha pro děti a parkoviště. V současné době probíhá stavba parkoviště, příprava infotabulí a také webu. V současnosti stavitelé budují parkoviště pro turisty a organizátoři připravují informační tabule.

Na německé straně, kde je projektovým partnerem město Reichenbach, vznikne stezka dlouhá 1,5 km až k vrcholu Rotstein. Výhled na Sasko poskytne objevitelská věž. Na stezce bude také zastíněné odpočívadlo a dětské hřiště s broukovištěm, balanční stezkou a chýšemi z vrbového proutí.

„Věříme, že na jaře roku 2018 bude obec Svor obohacena o novou turistickou nabídku, kterou jistě využije řada milovníků přírody a kulturních zajímavostí," dodala Jonáková.

Pavlína Černá