„Za necelých sedmdesát dva milionů korun bude rekonstruována čistička odpadních vod v lokalitě Doksy – Staré Splavy a dalších čtyřicet šest a půl milionu půjde do Jablonného v Podještědí,“ upřesňuje Dagmar Haltmarová, tisková mluvčí Severočeské vodárenské společnosti a zároveň připomíná, že před dvěma týdny byla slavnostně zahájena obdobná akce v Zákupech.

Zmíněné investiční akce byly původně sdruženým projektem Severočeské vodárenské společnosti pro Českolipsko Čistá Ploučnice, jehož cílem bylo řešit v městech v povodí Ploučnice nakládání s komunálními odpadními vodami v souladu s novou, přísnější legislativou Evropské unie.

„Původní projekt Čistá Ploučnice jako takový dnes již neexistuje, je přepracovaný a rozdělený na řadu menších, zcela samostatných projektů,“ vysvětluje Dagmar Haltmarová. Také upřesňuje, že se jedná o rekonstrukci pěti čističek odpadních vod, a to v České Lípě, Novém Boru, Doksech, Jablonném v Podještědí a Nových Zákupech. K tomu je třeba ještě připočítat dostavbu kanalizace v aglomeracích Zákupy, Kamenický Šenov a Mimoň.

„Na obnovu čističky odpadních vod v Nových Zákupech a s tím související dostavbu kanalizace v samotných Zákupech jsme podali žádost o dotaci z ministerstva zemědělství. Ta je však podmíněna jistou minimální dotací od Libereckého kraje. Zbylé projekty by měly být financovány z Operačního programu Životního prostředí,“ doplňuje mluvčí Haltmarová s tím, že všechny žádosti o dotace jsou akceptovány a mají přiřazeno svoje registrační číslo.

„V případě rekonstrukce kanalizace v Mimoni jsme tuto menší stavbu zahájili již v loňském roce, a to bez použití dotací, přičemž ji financujeme sami,“ dodává Dagmar Haltmarová.