Vyrůstal jako dítě ulice, v problematickém prostředí plném alkoholu a hádek. Přesto se stal úspěšným sportovcem. Na svém osobním kontě má několik ocenění. Například Mezinárodní olympijský výbor (MOV) mu v roce 2011 udělil cenu s názvem Sport a společenská odpovědnost. Je nejmladším nositelem tohoto ocenění na světě. Zařadil se tak po bok hokejisty Jaromíra Jágra, jehož o rok dříve MOV ocenil jako vzor pro mládež.

Ačkoliv Tomáš pochází z Prahy, jeho minulost a i budoucnost ho spojuje s Českou Lípou. „Žil a žije tady můj nevlastní otec. Navíc jsem tady v centru České Lípy koupil nemovitost. Máme v plánu ji pronajímat tak, abychom z výnosu pronájmu mohli financovat další sportovní akce pro děti,“ popisuje Tomáš Slavata.

JSOU SI ROVNI

Mezi akce, o kterých mluví, patří například projekt Slavata Triatlon Tour, jehož smyslem je podpořit integraci dvou zdánlivě rozdílných světů dětí z dětských domovů a běžných rodin. Přivést děti ke sportu a naučit vzájemné solidaritě bez ohledu na sociální postavení ve společnosti.

Triatlonista navíc objíždí základní a střední školy s besedou, při které vypráví zážitky ze svého dětství, a snaží se děti motivovat ke sportovním výkonům. „Pořádáním sportovních závodů se snažím spojovat děti z dětských domovů s ostatními a skrze to ukazovat, že nezáleží na tom, odkud kdo pochází, ale že jsou si na startovní čáře všichni rovni,“ říká Tomáš Slavata.

Podpořit benefiční turnaj Skalice celebrity open cup 2016 přijely i známé tváře showbyznysu. Do sportovního se převlékl například Miroslav Šimůnek.
Benefiční turnaj pomůže chlapci s atypickým autismem

Mezi poslední počiny Tomáše na Českolipsku patří cesta k Baltskému moři, kterou společně s pěti dětmi z Dětského domova v Krompachu podnikl na kolech za pět dní. „S Tomášem spolupracujeme již delší dobu, líbí se mi jeho osobní přístup k dětem a hlavně to, že je vede k sportu. Na cestě k Baltu bylo skvělé, že tím děti nepomáhají jen sobě, ačkoliv jsme my i ony nadšení z jejich výkonu,“ řekla ředitelka dětského domova Regina Stiblíková.

Děti výletem k Baltu pomáhají seniorům z Chrastavy. Výtěžek bude využit na nákup imobilizačních pomůcek. „Už se podařilo vybrat přes sto tisíc korun, všichni jsme z toho nadšení a hlavně se tím děti učí, že ne všechno v životě dostanou zadarmo nebo od sponzorů. Jsem ráda, že se rozhodly pomoci někomu ony,“ dodala ředitelka. Sám Tomáš si několik dětí z Dětských domovů adoptoval.