Pocta legendám. V jedné věci bude letošní ročník Mezinárodního sklářského sympozia IGS 2015 v Novém Boru jiný než ty předchozí. Sympozium sklářů poprvé od svého založení v roce 1982 uctí legendy sklářského výtvarnictví, které ke světovému fóru skla neodmyslitelně patří.

Organizátoři už dopředu odhalili, že do vznikající Síně slávy jako první uvedou manžele Miluši a Reného Roubíčkovi. Pocty se jim dostane během slavnostního zahájení IGS ve čtvrtek 1. října večer v novoborském divadle.

O seriáluVstříc k Mezinárodnímu sklářskému sympoziu IGS 2015 směřuje a hledí letní seriál, který v Českolipském deníku vychází každou středu během července a srpna. Najdete v něm zajímavosti z historie i aktuality ze zákulisí či nahlédnutí do bohatého doprovodného programu. Součástí seriálu jsou také vizitky nejvýznamnějších účastníků a hostů.

Že volba padla právě na Roubíčkovi, není náhodou ani překvapením. „René Roubíček patří k otcům moderního sklářského umění. Jeho vizionářský styl okouzlil už několik generací tvůrců a milovníků skla z celého světa. Významně přispěl k tomu, že se sklo začalo používat jako materiál ve volné sochařské tvorbě. Se sklem spojil i novou dimenzi, kterou je volný prostor," říkají o Roubíčkovi teoretici umění.

Já muzikant: příště si vezmu piáno

„Já jsem především muzikant, improvizace to je moje," svěřil se Roubíček v roce 2009, když tehdy během „nouzového" ročníku IGS v době krize tvořil společně s Jiřím Pačinkem na huti novoborské sklářské školy. „A teď jsem si zrovna říkal: příště si vezmeš s sebou piáno a mezitím, co oni to dělaj, tak budeš do toho hrát. Piáno je totiž pouze jiná forma myšlení jedno je nad klávesami a tohle je se sklem."

Sklo mluví za sebe, říká často s oblibou. „Sám vždycky koukám, co mi vyšlo. Samozřejmě, že to musí mít hlavu a patu, ale to už vím. Já jenom vymyslím obrys konce a pak se těším, co sklo udělá nezávisle na mně, protože já sám bych to nedokázal," řekl doyen sklářských výtvarníků.

Manželé Roubíčkovi se narodili ve stejném roce, studovali ve stejném ateliéru a téměř vždy i společně vystavují. Od minulého týdne jsou jejich díla k vidění v královské kapli brněnského hradu ŠpilberkTřiadevadesátiletý Roubíček se proslavil touhou po abstraktnosti a monumentálnosti. Poprvé na sebe strhl pozornost na legendární Světové výstavě EXPO 58 v Bruselu, kde za plastiku Sklo-hmota-tvar-výraz získal Velkou cenu. „Byla to fantastická příležitost jak zviditelnit sebe, ale i celou naši zemi. Navíc jsem mohl představit výtvarné možnosti skla jako materiálu," řekl Roubíček, jenž se ale nesoustředí pouze na abstraktní tvary, vytváří také sloupy, lidské figury a hlavy nebo lustry.

Pytlík bonbónů byl dřív než Warhol

Své jméno spojil ještě s celou řadu dalších Světových výstav. Jedna z jeho plastik byla původně určena také pro světovou výstavu Expo 2015 v Miláně, vystavená ale nakonec bude až na Expu 2020 v Dubaji.

Miluše Roubíčková se naopak proslavila zaměřením na předměty ze všedního života, na kterých uplatňuje staré postupy a techniky lidového sklářství. Na její výstavě mohou návštěvníci objevovat kytice ve váze, podnosy s bábovkou, tašky, pohár se zmrzlinou nebo kornouty s bonbóny, ve kterých najdou vzpomínky na dětství, laskavost i humor.

„Teď se dokonce začalo hovořit o tom, že maminka začala pop art dřív než Warhol, protože ještě před jeho fazolemi se od začátku 60. let obracela ke všednodenním předmětům a drobnostem, jako je sáček bonbonů nebo pytlík s moukou," říká dcera sklářů Michaela Lesařová-Roubíčková, která na výrobu matčiných návrhů dohlíží.

Manželé Roubíčkovi tvořili coby účastníci už na prvním sympoziu v roce 1982 a od té doby se na sympozia pravidelně vracejí.

René Roubíček se v roce 2009 účastnil i „nouzového" ročníku v době sklářské krize. Na dotaz, zda nejde o oslavu nad hrobem sklářů, tehdy řekl: „Kdepak. Ateliérové sklo nekončí. Já říkám, že jsme pořád na začátku. To nemá konce. Někteří možná nevědí, jak dál. Já zase nevím, jak to stihnout. Proto jsem rád, že jsem tady, abych vytvořil něco, co bude zdokumentováno."

René RoubíčekManželé Roubíčkovi se narodili ve stejném roce, studovali ve stejném ateliéru a téměř vždy i společně vystavují. Od minulého týdne jsou jejich díla k vidění v královské kapli brněnského hradu Špilberk• narodil se v roce 1922 v Praze
• vystudoval Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v ateliéru profesora Kaplického
• mezitím učil na sklářské škole v Kamenickém Šenově, spolupracoval s ateliéry dnešního Crystalexu
• 1955 až 1965 byl vedoucím výtvarníkem v dnešním Crystalexu
• jeho dílo způsobilo na Expu 1958 v Bruselu senzaci, odvezl si odtud Grand Prix
• účastnil se i světových výstav v Montrealu či Osace
• jeho díla jsou v galeriích v New Yorku, Londýně, Paříži
• žije v Praze a v Kam. Šenově

Miluše Roubíčková• narodila se (stejně jako její muž) v roce 1922 v Praze
• vystudovala VŠUP, kde se v ateliéru prof. Kaplického seznámila s René Roubíčkem
• po roce 1948 spolupracovala ještě s firmou Lobmeyr v Kam. Šenově, později i s Borským sklem (předchůdcem Crystalexu)
• už v roce 1957 získala stříbrnou medaili na XI. milánském trienále
• společně se svým mužem se coby poručnice starala o malého Bořka Šípka, který v době, kdy chodil s dcerou Roubíčkových do školy, osiřel. Šípek pak vyrůstal s Roubíčkovými, ale nebydlel u nich, dodnes se k nim hlásí

Vizitky účastníků IGS 2015
Ricardo Hoineff
• narodil se v brazilském Rio de Janeiro, ale od roku 1992 žije v Česku
• jeho bratrancem je významný brazilský filmový režisér Nelson Hoineff
• vymyslel znělku pro Občanské judo, znělku Novamba, spoty na Vražedné léto, Vysmáté léto a Roztančené léto. Byl také autorem posledního designu Volejte řediteli
• v roce 2007 poprvé navštívil Nový Bor a později tu i úspěšně vystudoval Vyšší odbornou školu sklářskou

Juraj JakubiskoJuraj Jakubisko
• slovenský režisér, scénárista a kameraman bude patřit mezi největší VIP osobnosti mezi tvořícími účastníky letošního sympozia
• jeho filmy (např. Ptáčkové, siroty a blázni, Nejasná zpráva o konci světa, Bathory) prosluly svou výtvarnou stránkou
• už od mládí maluje, často vystavuje své olejomalby, kresby, sítotisky i skicy z diářů
• „Už v mládí jsem se hlásil na grafickou školu, ale přijali mě na fotografii," popsal. „Později jsem si ke scénáři maloval jednotlivé záběry."
• podle kritiky se Jakubisko řadí do soudobého metafyzického umění, hledajícího pravdivé hodnoty zejména prostřednictvím snění

Martin Janecký

• v pětatřiceti letech jeden z nejoslavovanějších sklářských výtvarníků současnosti kvůli svému mimořádnému talentu
• rodák z Liberce, absolvent sklářské průmyslovky v Novém Boru
• velký světoběžník: sklem se živil v jižní Africe, Švédsku, Holandsku a hlavně v USA
• kvůli svému talentu je často zván na sympozia a workshopy po celém světě, letos měl velkou výstavu v Novém Boru