Ty jsou jako každým rokem pod dohledem hygieniků, kteří od začátku prázdnin zkontrolovali už zhruba 30 akcí. Ve dvou případech odhalili nevyhovující zdroje pitné vody. Do doby než bude vodní zdroj vyčištěn musí organizátoři zajistit náhradní zásobování pitnou vodou.

„Průběh letní dětské rekreace v Libereckém kraji zatím hodnotíme jako klidný. Kromě nevyhovujících výsledků pitné vody jsme neshledali žádné závady. Neevidujeme žádný hromadný výskyt onemocnění ani horečnatá onemocnění,“ uvedla Kateřina Hochmalová, ředitelka odboru hygieny dětí a mládeže Krajské hygienické stanice v Liberci.

O víkendu policisté vyrazili v rámci preventivně bezpečnostní akce Bezpečně u vody do kempů a na pláže v okolí Máchova jezera.
Policisté vyrazili do kempů a na pláže u Mácháče. Akce se konala už podruhé

Žádný z táborů nemuseli pracovníci hygieny zakázat a neobjevili ani žádnou neohlášenou akci. „Na táborech je patrná zvýšená míra úklidu a dezinfekce. Potvrzení o neexistenci příznaků infekce covid-19 měli u dosud kontrolovaných táborů vzorně všichni dospělí i děti. Snaha pořadatelů nic nepodcenit je zřejmá, jsou důslední, což hodnotíme velmi kladně,“ dodává Hochmalová.

Dětské tábory probíhají v tradičních atraktivních lokalitách Libereckého kraje. Jedná se zejména o Sloup v Čechách, Stvolínky, Mařenice, Holany, Českodubsko, louky v okolí Raspenavy, Bílý Potok, Rakousy u Turnova, Hrubá Skála, Bedřichov, Kořenov nebo Frýdštejn. Na tábory v kraji během léta dorazí téměř 15 a půl tisíce dětí.