Trestní oznámení podal přibližně před dvěma týdny tajemník novoborského městského úřadu. Podle dopisu zastupitele Stanislava Valdmana, který adresoval redakci Deníku, se totiž na úřadě dějí věci, které nejsou úplně v pořádku a tajemník s tím nesouhlasí.
„Personální práce a především obsazování míst úředníky v Novém Boru se ubírá podivnými, naprosto netransparentními cestami a myslím, že lze vyslovit podezření. Počínaje tuhým klientelismem a konče obálkami s penězi,“ píše zastupitel v dopise. Jak jsme už informovali, rozhodl se tajemník Antonín Metál podat trestní oznámení sám na sebe, a to za trestný čin přebírání úplatku, což také hned druhý den po zveřejnění článku udělal.
V trestním oznámení však uvedl také to, že se cítí být nevinen a očekává proto, že státní zástupce nechá prošetřit případ i z druhé strany. „Jsem přesvědčen, že pokud někdo veřejně vysloví podezření, že někdo jiný přijímá úplatek, má zajisté dostatek důkazů, aby se toto jeho tvrzení potvrdilo. Je-li tomu tak, pak osoba, která úplatek přijala, nebo ta, která jej poskytla, anebo ta, která rozšiřuje nepravdu, že úplatek byl poskytnut, by měla nést za své jednání právní odpovědnost.“

Případu se chopil českolipský státní zástupce Martin Luštík, který se k průběhu vyšetřování nechtěl vyjádřit, a sdělil pouze to, že věc předal k prošetření novoborské policii. Zeptali jsme se ho proto alespoň na to, zda se již setkal s tím, že by někdo podával trestní oznámení sám na sebe.
„S takovým případem jsem se ještě nesetkal. Trestní oznámení chápu především jako podnět k prošetření, zda se informace o podezření z přebírání úplatku zakládá na pravdě a zda se zastupitel, který toto zveřejnil, nedopustil trestného činu,“ sdělil státní zástupce.
Podařilo se nám získat také vyjádření zastupitele, který podezření z korupce vyslovil. „V pondělí jsem byl vypovídat na policii. Předal jsem jim všechny materiály, které jsem v této věci poskytl tisku,“ říká Stanislav Valdman. „Smyslu tohoto trestního oznámení vůbec nerozumím,“ dodal.
K výslechu na policii je pozvaný i tajemník úřadu Antonín Metál. „Na policii jsem pozvaný ve středu. Zda tam jdu jako svědek či jako obviněný, mi není známo,“ uvedl tajemník.