Permanentně podnapilí se povalují na veřejných místech, svými projevy i vzhledem pohoršují kolemjdoucí a když proti nim zasáhne městská policie, často bývají i agresivní.

Třeba jako třicetiletá žena, která se posilněná alkoholem doslova vrhla na auto městské policie minulý pátek jen dvě hodiny po poledni na hlavní silnici v České Lípě.

Více problémů než kdy jindy českolipští strážníci řeší v horkých letních dnech v souvislosti s místními bezdomovci, kteří táboří v centru města i v jeho blízkosti.

Na sídlišti o nich ví každé malé dítě

Jednou z nových lokalit, kde se lidé bez domova zdržují, je Okružní ulice na sídlišti Sever.Stěžují si na ně sami Českolipané. Vadí jim hlavně vyřvávání po nocích nebo bezostyšné močení na veřejnosti.

Jednou z nových lokalit, kde se lidé bez domova zdržují, je Okružní ulice na sídlišti Sever. „Policie tady byla už několikrát, byla tady těhotná paní, hodně křičela a taky se prali," líčí skupinka dětí ze sídliště a ukazuje směrem k lesu, kde se bezdomovci mají údajně zdržovat.

Našli jsme sekyru, šampon i strojek

Na kraji lesa, na dohled panelových domů, kde mimo jiné vzniká hřiště pro diskgolf, tábořiště skutečně je. I když prázdné, stopy po jeho někdejších obyvatelích jsou ještě patrné.

U ohniště se válí rozbořený stan, okolo jsou poházené odpadky a mezi nimi leží předměty denní potřeby jako třeba elektrický holicí strojek, šampón, ručník, ale najde se tam i sekyra.

„V této lokalitě lokalitě byla skutečně i těhotná žena, na její hlasité projevy byla řada stížností. Tato skupinka byla z místa opakovaně vykazována a nakonec výzev uposlechla," uvedl Antonín Doležal zástupce ředitele městské policie v České Lípě.

Jinam se už zřejmě přestěhovali i bezdomovci, kteří dlouhodobě ve velkém obývali část lesa v těsné blízkosti cyklostezky vedoucí z České Lípy do Manušic. Na místě, kde ještě nedávno stály obří stany, najdeme dnes už jen pár matrací, kousky oblečení, a i když v pytli, taktéž hromadu odpadků. „Přebývali tam řadu měsíců a nebyli s nimi problémy. Dokonce jsme byli svědky toho, že uklízeli po návštěvnících cyklostezky, aby nebyli terčem kritiky, ale i mezi bezdomovci jsou velké rozdíly jako mezi běžnými lidmi. Ne každý bez přístřeší je problematický. V našich záznamech většinou končí stále ti samí," dodal Doležal.

„Strážníci většinu z nich znají osobně a ví, kde přebývají"

Rozhovor o bezdomovectví se zástupcem ředitele Městské policie Česká Lípa Antonínem Doležalem.

Případů, kterými se nyní strážníci musí zabývat, je v poslední době čím dál tím víc. Dá se říci, že jde o sezónní záležitost?

Jednotlivé případy jsou samozřejmě ovlivněny sezónou a počasím. Bezdomovectví je však jev stálý. Zatímco v zimě se někteří snaží ohřát a obtěžují ostatní obyvatele ve veřejných budovách, domech společného bydlení nebo často v budovách souvisejících s veřejnou dopravou, značná část je jich schována ve vybydlených domech nebo obdobných prostorách, kde se mrazu lépe brání. V létě jich tedy vidíme venku více a jsou nám všem na očích. Požívání alkoholu ve zvýšené míře je u některých z nich běžnou záležitostí po celý rok.

Konzultuje městská policie problémy s bezdomovci s radnicí?

Zde není mnoho co konzultovat. Zákon je daný, některé vyhlášky jsou dané, a na nás je, abychom právní normy využili co nejlépe a zamezili narušování veřejného pořádku. Ne vždy je to možné, protože některé jejich činnosti jsou nepostižitelné nebo nám zde rovněž chybí protialkoholní záchytná stanice, kterou postrádáme už léta. Pokud jde o dostatečný počet lůžek v azylovém domě nebo obdobném zařízení, musíte si uvědomit, že jsou bezdomovci, kteří sem stejně nepůjdou nebo možná jen nouzově v nejhorších zimních mrazech.

Jakým způsobem může vlastně strážník zakročit, kam až sahají jeho pravomoci?

„ZNÁMÉ FIRMY“ v centru města Česká Lípa zaměstnávají místní strážníky i několikrát do týdne. Končí v celách i v nemocnici, chybí totiž záchytná stanice.Bezdomovec musí porušit zákon jako kdokoliv jiný. Samotná jeho přítomnost, pokud nenaruší veřejný pořádek, není trestná v žádné rovině. To, že se nám nelíbí bezdomovec v prodejně, pokud si něco kupuje, protože nevoní parfémem a nemá vyžehlenou košili a kalhoty, není ničím protiprávním. Strážník musí mít tedy především zákonný důvod ho vykázat z místa. Při neuposlechnutí strážníka k opuštění místa nebo zamezení další činnosti narušující veřejný pořádek má pak tento následně zákonnou možnost k předvedení tohoto bezdomovce na policii.

Umístění do protialkoholní záchytné stanice je rovněž jedním z oprávnění strážníků, ale opilé bezdomovce zde nemáme kam vozit. Takže pokud je u nich ohrožená nějaká životní funkce, skončí v nemocnici, když ne a je to skutečně nutné, skončí na určitý čas v policejní cele pod dohledem republikové policie. Pokuta většinou nemá smysl, ale vážné případy oznamujeme do správního řízení, kde je možná i sankce „zákaz pobytu". Strážníci i policisté bez fungujících protialkoholních záchytných stanic se tak většinou nejen v našem městě snaží ne příliš opilé bezdomovce takzvaně rozchodit. Jsou případy, kdy strážníci v zimním mrazivém období na určité bezdomovce dohlíží i několikrát za noc a kontrolují, aby neumrzli.

S jakými problémy se strážníci nejčastěji potýkají v souvislosti s bezdomovci?

V zimě jde zejména v mrazech o jejich vnikání do míst, kde je jejich pobyt nežádoucí. Celoročně je to pak konzumace alkoholu na zakázaných místech a samozřejmě jejich povalování v opilosti. Nestýkáme se s nimi příliš často při majetkových deliktech, jak by se na první pohled zdálo.

Na kterých místech se bezdomovci nejčastěji zdržují? Sledují strážníci místa alespoň průběžně?

Výskyt bezdomovců máme celkem dobře zmapovaný. Strážníci většinu z nich znají osobně, ví, kde přebývají v zimě i v létě. Občas se objeví někteří noví, ale řada z nich jich je stabilních. Kontrola jejich příbytků je standardní záležitostí skoro každé služby.