Zajímavosti o burčáku

Co je vlastně burčák?

Jedná se o částečně zkvašený mošt z plodů révy vinné, který obsahuje chuťově harmonický poměr alkoholu, cukru a kyselin. Je to také zároveň meziprodukt při výrobě vína. Může být jak červený, tak bílý.

Kolik má alkoholu?

Může obsahovat přibližně od 1 do 8 procent alkoholu, záleží na fázi kvašení. Obvykle se pije při zhruba čtyřech procentech.

Burčák, nebo částečně zkvašený mošt?

Ve vinotékách se můžeme setkat jak s názvem „burčák“, tak s výrazem „částečně zkvašený hroznový mošt“. Čím se tedy liší? Každý burčák je svou podstatou částečně zkvašený hroznový mošt, název „burčák“ však může nést pouze ten nápoj, který byl vyroben z tuzemských hroznů.

Je zdravý? 

Ano, burčák zdravý je, samozřejmě ale v rozumném množství. Obsahuje hodně vitaminů a kvasinek, které mají v sobě komplex vitaminu B.

Jak je to s kvalitou?

Kvalitu burčáků každoročně kontroluje Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Jak ho převážet?

Burčák stále pracuje, nikdy bychom tak neměli nechávat lahve s ním dlouho dotažené, mohly by vybouchnout. Pokud máte před sebou dlouhou cestu, doporučuje se lahve jednou za čas otevřít a upustit vznikající oxid uhličitý.

Anketa z Libereckého kraje: Už jste letos pili burčák?

Pavel Žur, ředitel divadla z Jablonce nad Nisou: Burčák miluji, je to svým způsobem určitá delikatesa, kterou si vychutnávám jednou za rok. Letošní produkce mi zatím vesměs chutnala.

Tomáš Vlček, ředitel knihovny ze Cvikova: Burčák jsem letos ještě nepil, ale nechybí mi. Když tak ochutnám, ale nevyhledávám ho. Raději mám nealkoholický jablečný mošt.

Martin Palouš, sládek z Jablonce nad Nisou: Burčák jsem letos ještě nepil, ale určitě budu. Ještě jsem na něj nenarazil. Aspoň jste mi připomněl, že je a už se nemohu dočkat.

Vladimír Podzimek, dělník ze Železného Brodu: Letos jsem burčák ještě nepil, ale mám ho rád. Jak někde uvidím, určitě ochutnám, moc se těším.