Kromě posílení imunity a detoxikace těla se navíc příjemně zrelaxujete a budete mít kvalitnější spánek. V souvislosti se šířením Covidu-19 byla pro wellness centra a saunové světy nastavena přísnější pravidla už na jaře.

Nyní jsou roušky povinné při vstupu do budovy, na recepci, a návštěvníci je mají také v šatnách a ostatních společných prostorách. Roušky nemusejí mít lidé přímo v sauně nebo v bazénu.

Finská sauna

Setkáte se s ní nejčastěji a poznáte ji většinou podle typických dřevěných obkladů a lavic. Finská sauna je prověřenou klasikou, která vám pomůže vyplavit z těla toxiny, prokrvit orgány i kůži, posílit imunitu a zbavit se stresu.
Teplota: 85–100 °C, vlhkost: 5–20 %.

Aromatická sauna

Na kamna uvnitř aromatické sauny se pravidelně vstřikuje směs vody a vonné látky. Do aromatické sauny se používají sušené bylinky jako máta, levandule, mateřídouška, meduňka, heřmánek. Při inhalaci dochází k uvolnění dýchacích cest.
Teplota: do 75 °C, vlhkost: 10–20 %.

Zdeňka Divoká.
Život Zdeňky Divoké na severu byl plný šťastných náhod

Parní sauna

Má nižší teplotu, a to ma-ximálně 60 stupňů Celsia. Vlhkost vzduchu je tady ovšem vysoká. Podporuje především spalování tuků a kardiovaskulární systém, pomáhá při revmatismu a zlepšuje metabolismus a imunitu.
Teplota: 40–60 °C, vlhkost: až 100 %.

Solná sauna

Kromě velkého dřevěného roštu, na kterém můžete příjemně relaxovat, tady najdete působivou stěnu solných cihel. Solná sauna skvěle zvláčňuje pokožku a díky nízké teplotě je ideální pro začátečníky.
Teplota: 40–55 °C, vlhkost: 15–30 %.

Tipy Deníku na sauny z Libereckého kraje

Sportareál Česká Lípa

Otevírací doba: pondělí až neděle 10 – 13, 14 – 21 hodin.
Ceník: dopoledne dospělí 80 korun, uzavřená společnost 1400 korun / 2 hodiny.
Klasická finská suchá sauna s teplotou 80 - 100°C. Poslední návštěvník je vpuštěn 1 hodinu před ukončení provozní doby. V areálu je dále plavecký bazén, zimní stadion, fitcentrum a restaurace.

Saunový svět Saunia Liberec

Otevírací doba: pondělí až neděle 9 – 23 hodin.
Ceník: základní vstupné 295 korun.
Finská suna, parní lázeň, sauna s parním nárazem, tropická sauna, solná sauna, ochlazovací bazének, ledová studna, ochlazovací tunel. Lze zažít velké spousty ceremoniálů například klasický ve finské sauně nebo bylinkový v parním nárazu.

Sauna Za hrází Jablonec nad Nisou

Otevírací doba: úterý až neděle 12 – 21 hodin.
Ceník: dospělí – 190 korun, děti do 10 let – 85 korun.
Sauna, infrasauna, ochlazovací bazének s teplotou 5-10°C, odpočívárna. Ze sauny je výhled na hezké okolí přehrady. V letních dnech lze využít zadní zahrady s lehátky pro opalování. V zimních dnech při dostatku sněhu je možno využít odvážlivci pro ochlazení.