V sobotu začíná druhý ročník Festivalu jurt, jehož loňský start byl velmi úspěšný. V každé z dvanácti jurt najdou návštěvníci něco zajímavého, něco, si mohou prohlédnout, poslechnout nebo i ochutnat.

Na festival do brniště míří mimo jiné spisovatelka a etnoložka Pavla Brzáková, která bude v šesté jurtě představovat své postřehy z cest po Sibiři a ukázky šamanských atributů.

První jurta bude patřit správě národního parku České Švýcarsko, která v Brništi představí projekt Adopce lososů. Zasláním dárcovské SMS se lidé mohou stát adoptivním rodičem jednoho malého lososa. A poté mohou sledovat jeho dobrodružnou životní cestu z líhně do říčky Kamenice a následnou cestu do moře a zpět.

V jurtách se letos významně také představí takzvané lesní školky, o kterých se v posledních dnech a týdnech hodně mluví kvůli senátnímu vetu zákonu o dětských skupinách. V Brništi se představí Lesní školka Mezi lesy i Lesní škola Zeměkvítek.

Obrovský zájem se čeká u Relaxací v zahradě, které poběží v 5. jurtě. Součástí jsou ukázky masáží pro celé rodiny a povídání o léčivém dotyku . Čtvrtá jurta zase odhalí, jak probíhá cvičení Chaj ti čchuan v zahradách Číny. V další jurtě se bude možné dozvědět něco o bylinkových zahradách a ovocných zahradách, nebo o tom, jak souvisí škola a zdravá výživa.