Čtvrteční valná hromada Českolipské teplárenské bude mít na programu dva zásadní body, a to volbu dozorčí rady, které končí mandát, a hlasování o rozdělení zisku.
Českolipští zastupitelé zvolili kandidáty na členy dozorčí rady.
Zastupitelé ovšem požadovali vysvětlení, proč se nebude mezi akcionáře rozdělovat zisk, který podle starostky a členky dozorčí rady ČLT Hany Moudré činí 80 až 100 milionů korun.
„I kdybychom rozhodli o přerozdělení zisku, připsal by se na účty až za tři měsíce. Přitom jedná pracovní skupina, která dá doporučení, zda prodáme nebo koupíme akcie, anebo přizveme strategického partnera,“ vysvětlila Hana Moudrá.
O změně ve vlastnictví českolipské teplárny se uvažuje delší dobu. Stejně dlouho zaznívají hlasy, které upozorňují na nebezpečí zdražení tepla. To by totiž zasáhlo téměř devadesát procent českolipských domácností, které jsou na ČLT napojeny. Už nyní je v České Lípě cena nad průměrem v ČR.V příštím roce se průměrná cena tepla ve městě bude pohybovat kolem 510 korun za gigajoule. Průměrné ceny tepla v celé České republice se pohybují zhruba od 270 do 550 korun za gigajoule.
V září schválili zastupitelé možnost prodeje rozvodů a výměníků. Václav Hrach, zástupce minoritního vlastníka ČLT, společnosti MVV Energie CZ s. r. o., již dříve potvrdil, že firma má zájem o koupi.
„Jakákoliv transakce, kterou MVV uzavře s městem, nebude mít dopad na obyvatele. Celek se bude chovat stejně jako se chová teď. Není přípustné to, aby se zvyšovala cena jenom kvůli navýšení zisku,“ ujistil Václav Hrach.

Další zprávy z regionu najdete zde