Kdy: Sobota 21. září od 13 hodin
Kde: Městský park Česká Lípa
Za kolik: Zdarma

V sobotu 21. září od 13 do 17 hodin budou v parku budou připraveny tvořivé dílny, hudební vystoupení místních rockových a folkových kapel a dobrodružná hra pro celé rodiny. V letošním roce je přichystáno několik novinek.

„Hudební program je rozšířen a pozvání přijaly místní kapely Lingers.on a Knock. Vystoupí také studentské kapely ze Školy rocku a českolipský park oživí svým mládím a temperamentem,“ říká ředitelka geoparku Lenka Mrázová.

Rodiny s malými dětmi se mohou těšit na ekodivadélko o skřítkovi, který se učil sázet jabloně, na ochutnávku jablek, ukázku moštování, protože všechno tohle k podzimu prostě patří. Pro náročnější jsou připraveny umělecké dílny – focení s koulí, balancování kamenů, sochaření s hlínou a stromy, krajinomalba v praxi nebo tvoření z přírodnin.

Celou akci provází jeden základní motiv a to je odkaz Heinricha Wedricha, českolipského rodáka, podnikatele a sběratele, který v roce 1904 odkázal v závěti své sbírky „mému milému městu Česká Lípa“ a nechal pro ně zřídit samostatnou budovu jako muzeum.

Lípa Musica. Ilustrační fotografie.
Festival Lípa Musica ohlásil hvězdu příštího ročníku. Je to soubor L’Arpegiatta

Tato stavba však byla v roce 1982 zcela zbořena, část jeho sbírek a vybavení se podařilo zachránit a dodnes je lze spatřit ve Vlastivědném muzeu v České Lípě. Na toto téma je připravena úniková hra i přednáška.

Geopark se dlouhodobě soustředí na realizaci specifického uměleckého odvětví – land artu – umění, které vychází z charakteru daného místa a pracuje s přírodními materiály.  „Máme za sebou již čtyři land artové festivaly v zaniklé obci Jabloneček v Ralsku (2016-8) a plánujeme další. Na těchto festivalech se potkává hudba, tvoření, řemesla, poezie pod širým nebem. Akce v městském parku v České Lípě se koná potřetí a doufáme, že přilákáme k přírodnímu umění další lidi, kteří by k nám do Ralska třeba nedorazili,“ vysvětluje Lenka Mrázová, proč se festival koná právě tady. „Zeleň ve městech je čím dál důležitější vzhledem k rostoucím teplotám a klimatickým změnám. Chceme probudit citlivost lidí právě k těmto hodnotám,“ dodává.

Akce se koná s finanční podporou Města Česká Lípa a Libereckého kraje a vstupné je zdarma.